Ramaderia

Jordà alerta que les entrades a les granges «posen en risc» el benestar animal i la bioseguretat

Agricultura, que es personarà contra l'assalt a Gurb, ultima juntament amb Interior un protocol d'actuació contra aquests casos

per NacióDigital, 3 de setembre de 2019 a les 10:56 |
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, atenen els mitjans. | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha alertat aquest dilluns que les entrades a les granges, independentment del tipus que siguin, "posen en risc" el benestar animal i la bioseguretat. La consellera ha fet aquestes declaracions després de conèixer el cas que diumenge va afectar una granja de conills de Gurb, quan una quarantena de persones la van assaltar i se'n van endur una quinzena d'animals. Segons la consellera, els principals garants del benestar animal són els ramaders i per això el seu departament, en col·laboració amb Interior, està ultimant un protocol d'actuació contra els assalts.

Jordà ha reconegut que el nombre d'entrades a granges "malauradament va a més", i ha afegit que cal ser capaços de donar-hi una resposta "ràpida i eficient". "Tirarem endavant les mesures legals que facin falta", ha afegit la consellera.


Agricultura es personarà contra els animalistes

En un comunicat, el Departament d'Agricultura ha anunciat que es personarà en el procediment judicial derivat de l'assalt a la granja de Gurb. A més, també iniciarà un procediment administratiu de caràcter sancionador per si hi ha incompliments de la normativa en matèria de benestar i salut animal.


Els assalts a granges, assegura el departament, suposen un risc greu per a la bioseguretat i pel benestar animal, ja que representen un factor greu d'estrès als animals i també un risc sanitari per a la transmissió de possibles malalties. A més, totes les explotacions tenen una qualificació sanitària i els activistes, a banda d'accedir sense cap mena de consentiment per part del propietari, no compleixen els requisits de bioseguretat personal que s'està exigint a totes les explotacions.

Els activistes van deixar les cries sense les seves mares


Segons l'informe emès aquest dilluns pels veterinaris d'Agricultura, l'entrada massiva de persones sense autorització a la granja de conills de Gurb aquest cap de setmana va sotmetre els animals a "un important estrès". Segons els experts, això pot tenir conseqüències en la seva productivitat i, per tant, afectar a la rendibilitat de l'activitat ramadera.

El document també recull que els activistes van sostreure com a mínim una desena de femelles, vuit de les quals amb diverses cries. Tot i endur-se les mares, van deixar les cries orfes.

 

Participació