Pueyo diu que no acceptarà «xantatges» d'Endesa i insta el Govern a defensar les famílies més vulnerables

L'alcalde de Lleida rebutja l'amenaça de talls de subministrament a 1.261 famílies lleidatanes endeutades amb la companyia

Redacció
02 de setembre del 2019
Actualitzat a les 11:58h
Miquel Pueyo, alcalde de Lleida
Miquel Pueyo, alcalde de Lleida | ACN
L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha instat a la Generalitat a "liderar políticament i jurídicament" la defensa dels drets energètics de la ciutadania més vulnerable del país i a fer de "paraigua" en la negociació amb les grans companyies elèctriques.

Ho ha fet en relació a la reclamació d'Endesa sobre el pagament del deute de gairebé 1'5 milions que tenen 1.261 famílies vulnerables de Lleida i en la qual s'advertia d'una possible suspensió del subministrament. Pueyo ha remarcat que no acceptarà "cap xantatge" ni tampoc "l'amenaça" de privar d'un dret bàsic com la llum i el gas a aquestes famílies. 

Endesa vol cobrar les factures impagades

La companyia va enviar la carta el passat 1 d'agost a un total de 250 ajuntaments que tenen més de cinc clients amb situació de vulnerabilitat i que superen un deute acumulat de 10.000 euros, entre els quals hi ha Lleida.

La companyia elèctrica va asseverar que procedirà "a executar les accions necessàries per agilitzar el cobrament de les factures impagades" i especificava que si no es fa efectiu el deute per part dels juntament "ens veurem obligats a iniciar, a partir de l'1 d'octubre, els procediments de suspensió de subministrament".

La llei catalana de pobresa energètica impedeix que les companyies tallin la llum als col·lectius vulnerables. És per aquest motiu que el tinent d'alcalde, Sergi Talamonte, va afirmar a principis d'agost que la Paeria "no accepta de cap manera una amenaça com aquesta, quan la llei catalana 24/2015 de mesures urgents contra l’emergència d’habitatge i pobresa energètica prohibeix el tall de llum”.