Cultius

Una tempesta acompanyada de pedra afecta cultius de fruita a diferents punts del Pla d'Urgell

Ha caigut de forma molt "focalitzada" entre Castellnou de Seana, Golmés i Vila-sana i ha provocat danys d'entre el 30 i el 70%

per Redacció, 28 d'agost de 2019 a les 09:50 |
Imatge de la fruita afectada | ACN
Una tempesta acompanyada de pedra ha afectat aquest dimarts a la tarda a cultius de fruita dolça a diferents punts del Pla d'Urgell. Segons el sindicat Asaja, la pedra ha caigut de forma molt "focalitzada" entre Castellnou de Seana, Golmés i Vila-sana provocant danys que poden anar entre el 30 i el 40%.

El president del sindicat a Lleida, Pere Roqué, ha lamentat que aquest tipus de tempestes que no tenen una afectació del 100% "suposen més feina per al pagès" ja que haurà de triar la fruita. Segons les dades d'Asaja la pedra ha caigut entre els municipis de Castellnou de Seana, Golmés i Vila-sana, amb afectació a cultius de poma, pera i préssec.


La poma Golden d'una explotació de Vila-sana afectada per la pedra presentava molts cops només a un dels costats del bancal i això significa que ha caigut amb molta quantitat i barrejada amb aigua, segons Pere Roqué. Tot i que la tempesta d'aquest dimarts a la tarda ha deixat caure molts litres d'aigua entre les quatre i les cinc a diferents punts del Pla d'Urgell, fins ara només hi ha constància de danys en aquests tres municipis de la comarca. Roqué ha afegit que aquests danys oscil·len entre un 30 i un 70% en funció de l'explotació.

D'altra banda, Roqué ha remarcat la necessitat d'un "pla de país" perquè els fructicultors puguin tapar almenys el 80% de la fruita dolça de Lleida ja que no tothom pot fer front als 15 o 18.000 euros per hectàrea que costa posar les malles antipedra.

Roqué ha afegit que ja han parlat amb Agrosseguro per fer les peritacions per aquesta pedregada que enguany és una de les úniques que han afectat els cultius de Lleida, a diferència d'altres estius on s'han arribat a comptabilitzar fins a 12 episodis amb pedra.

 

Participació