L’Associació Lleida Drone impulsa un projecte per enviar artefactes a l’espai

La iniciativa, batejada amb les sigles PERA, arrencarà a la tardor i la previsió és poder enviar el primer artefacte en uns sis mesos

Pla mig on es poden veure els impulsors del projecte aeroespacial
Pla mig on es poden veure els impulsors del projecte aeroespacial | ACN
Redacció
26 d'agost del 2019
Actualitzat a les 10:31h
L’Associació Lleida Drone liderarà una nova plataforma amb l’objectiu de desenvolupar projectes per enviar artefactes a les altes capes de l’atmosfera i fins i tot de l’espai. L’entitat pretén anar més enllà de les limitacions legals que presenten els drons, que, per llei, no poden enlairar-se a més de 120 metres. La iniciativa rep el nom de P.E.R.A (Ponent Explorations & Research in Aerospace) i la integren una dotzena d’estudiants d’arreu de Catalunya i l’estat espanyol que de cara a la tardor començaran a treballar en els primers projectes al Parc Científic i Tecnològic (PCiTAL) de Gardeny.

El primer artefacte es podria llençar en mig any, segons el president de Lleida Drone, Andreu Ibáñez que ha afegit que "no tirarem un nano satèl·lit però sí un globus sonda". També ha dit que l'objectiu és que les tecnologies i la informació obtingudes amb el projecte recaiguin en el territori, i especialment, a l’agricultura.

Els projectes es desenvoluparan des de zero, tant pel que fa el disseny dels components com pel que fa el desenvolupament del "software". Aquest és un dels aspectes que més preocupa per ara a l’Eric Monné, un estudiant de Torres de Segre (Segrià) que serà un dels encarregats de dissenyar la part del sistema operatiu.

Monné considera que la primera dificultat serà trobar "com comencem", ja que a hores d'ara encara no saben com dissenyar aquest software. L'estudiant també creu que durant el procés s'anirà veient "quines complicacions surten i com es van solucionant". Tot i les dificultats que es puguin presentar, per l’Eric la part positiva de participar en una iniciativa com aquesta serà l’aprenentatge que en pugui treure. “Fa dos mesos no pensava en llençar un satèl·lit i ara estem parlant de com fer-ho”, ha afegit.