​Linyola restaura l'antiga porta de l'Ajuntament

Datada del 1909 ara l'equip de govern vol proposar que sigui declarada com a Bé Cultural d'Interès Local

El procés de restauració de l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament de Linyola, l'agost de 2019.
El procés de restauració de l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament de Linyola, l'agost de 2019. | Ajuntament de Linyola
NacióDigital
20 d'agost del 2019
Actualitzat a les 18:01h
L'Ajuntament de Linyola (Pla d'Urgell) ha iniciat les obres de restauració i recuperació de l'antiga porta de fusta d'entrada al consistori, datada del 1909 i que es trobava en bastant mal estat de conservació degut a les inclemències meteorològiques i el pas del temps. La porta està formada per dues parts simètriques de fusta acabada en un arc de mig punt, amb una senzilla decoració de línies incises i amb el pom i ornaments de metall. A la part superior de cada meitat hi ha la inscripció: "ANO" i "1909".

L'equip de govern vol proposar que aquest element sigui declarat Bé Cultura d'Interès Local i un cop estigui restaurada està previst exposar-la als baixos de l'Ajuntament perquè tothom la pugui contemplar, ja que fins ara estava guardada als magatzems de l'antic escorxador.

El criteri que se seguirà en la restauració serà el de la recerca i la recuperació de l'aspecte original de la porta, en la mesura del que sigui possible. Es tracta d'una intervenció de conservació preventiva i curativa.

L'alcalde de Linyola, Àlex Mases, ha explicat que aquesta porta ha format part de la història del municipi durant dècades i per això veu necessària la seva recuperació per poder-la mostrar als veïns del municipi. Segons Mases, l'estat de conservació de la porta ''és bo'', ja que la fusta no presenta zones debilitades. Així mateix, el tirador de la porta està ''lleugerament oxidat'' i té restes de pintura. a la superfície, la porta està pintada amb una pintura que es troba en bastant mal estat a conseqüència d'antigues humitats i ressecaments. També hi ha una gran quantitat de grapes clavades a l'exterior i algun grafitti.

La persona que està duent a terme la recuperació de l'antiga porta de fusta de l'Ajuntament és Idoia Tantull, restauradora que ja va recuperar l'antic carro funerari. Els treballs s'estan duent a terme a l'antic escorxador i duraran aproximadament unes sis setmanes.