Una família acull durant l'estiu un nen sahrauí a Osca després d'intentar-ho dos cops a Lleida sense èxit

Afirma que se sent enganyada per l'associació a Ponent a la qual qualifica de "poc professional"

L'Eva i l'Esteve, al sofà de casa seva a Tamarit de Llitera, amb el nen sahrauí que han acollit aquest estiu.
L'Eva i l'Esteve, al sofà de casa seva a Tamarit de Llitera, amb el nen sahrauí que han acollit aquest estiu. | ACN
NacióDigital
05 d'agost del 2019
Actualitzat a les 8:35h
L'Eva de Torrefarrera i l'Esteve de Tamarit de Llitera han acollit aquest estiu un nen sahrauí a Osca després que ella ho intentés dos anys consecutius amb l'associació de Ponent sense èxit. Segons denuncia, l'any 2018, la van avisar mitja hora abans que arribés la nena que no li portarien i l'any 2019, tot i oferir-s'hi, no van comptar amb ella. L'Eva Maura qualifica Sàhara Ponent de "poc professional" i destaca que la gestió de Sàhara Osca és "exemplar", tant amb la comunicació prèvia com amb el seguiment que fan de les famílies un cop l'infant és amb elles. "Estem molt contents, tant nosaltres com el nen, que és feliç", assegura l'Eva, i destaca que "si no haguéssim anat a una altra associació, nosaltres ens hauríem endut una altra decepció i hi hauria un nen menys que hauria rebut atenció", destaca.

Explica que durant quinze dies han portat el nen a un casal als matins amb altres infants de la Franja i que s'ho ha passat "molt bé". Moltes tardes, explica, queden amb els veïns, que tenen piscina i una filla de l'edat del nen, per banyar-se i anar en bicicleta. L'Eva i l'Esteve, a més, viuen en una casa a Tamarit i amb hort i granja i destaquen que pel nen, "és tot una experiència".

Dos intents amb Sàhara Ponent

L'Eva denuncia que el 2018 havia d'acollir una nena a través de Sàhara Ponent. Ja havia presentat tota la documentació, li havien dit a quina hora arribaria la nena i com es deia i ella ja havia comprat roba i menjar per la petita. La mateixa nit que havien d'arribar els infants, però, li van dir que la nena havia decidit no pujar a l'avió a última hora però des del programa 'Vacances en Pau' li van dir que li assignarien una altra que sí que hi havia pujat. Mitja hora abans d'anar-la a buscar, però, li van dir que no li portarien perquè la nena plorava molt i que la portaven amb uns tiets que la petita tenia a Catalunya.

L'Eva destaca que el programa 'Vacances en Pau' no és per fer reagrupaments familiars sinó perquè els infants coneguin una altra realitat, una altra llengua i perquè rebin atenció mèdica. El president de Sàhara Ponent, Josep Maria Pocino, reconeix que l'objectiu del programa és que els nens passin l'estiu amb famílies acollidores, no amb familiars seus i que no sap exactament què va passar el 2018, ja que unes setmanes abans que els infants sahrauís arribessin, a Sàhara Ponent se'ls va retirar la gestió i la va assumir directament la delegació catalana del Front Polisari que coordina el programa Vacances en Pau a Catalunya. La seva responsable, Susana Sanahuja, ha reconegut a l'ACN que no va ser sincera amb l'Eva. "La nena no va anar amb cap familiar, va anar amb una altra família acollidora perquè no vam veure clar que l'Eva estigués capacitada per acollir", ha explicat Sanahuja. "Li vam dir allò per no ferir-la", assegura, però aquella decisió va portar conseqüències.

L'Eva no considerava "lògica" l'explicació i va mostrar la seva preocupació perquè la nena havia entrat a Catalunya a través de la seva documentació, però ella no estava amb la nena i es preguntava què passaria si li passava alguna cosa a la menor. Dies més tard, ho va comentar amb la directora d'Infància de la Generalitat i aquesta, assegura, li va recomanar que posés una denúncia als Mossos d'Esquadra perquè quedés constància que la nena no era amb ella. I així ho va fer.

Creu que aquesta denúncia és el motiu pel qual enguany li han tancat la porta a Sàhara Ponent i lamenta que si l'objectiu del programa 'Vacances en Pau' és poder acollir com més infants millor, no entén per què el 2018 la van rebutjar a última hora ni perquè aquest any, assegura, l'han "vetat", quan la mala gestió, diu, va ser la de l'organització. "M'han volgut castigar per l'any passat quan la culpa va ser seva, però el pitjor és que han castigat també un nen", lamenta.

El president de Sàhara Ponent nega que sigui una "venjança" però posa de manifest que l'Eva l'any passat va denunciar a 'Vacances en Pau' i que ni el 2018 ni enguany veien clar que ella pogués acollir un menor sahrauí. Pocino defensa la bona feina de l'entitat i destaca que enguany que han recuperat la gestió han aconseguit portar a Lleida 20 nens, 8 més que l'any anterior, la qual cosa celebra perquè això vol dir que hi ha més famílies implicades.