Veïns de l'Horta alerten dels problemes dels espantaocells acústics i insten la Paeria a regular-ne l'ús

Asseguren que les detonacions dels aparells afecta la salut i lamenten que els governs de l'Ajuntament de Lleida no hagin fet res per solucionar la situació

29 de juliol del 2019
Actualitzat a les 23:31h
Els espantaocells acústics (també anomenats petadors) s'estan convertint en un autèntic maldecap pels veïns de l'Horta de Lleida, que alerten d'una situació insostenible per culpa d'aquests aparells que s'utilitzen per foragitar les aus a través de potents detonacions.

El terrabastall que provoquen els espantaocells ha acabat amb la paciència d'alguns propietaris, que segons apunten a aquest diari, ja han presentat demandes civils per tal que es reguli el seu ús.

En aquest sentit, alguns veïns denuncien que els aparells estan massa propers als habitatges i que s'activen amb molta freqüència (alguns casos cada cinc minuts), un fet que ha acabat per llastar la salut. "Les detonacions provoquen estrés, migranyes i dificulta el descans. És una tortura", explica un veí que assegura que s'han fet medicions acústiques que acrediten que el so dels "petadors" de l'Horta supera el nombre de decibels que permet la llei.

Els afectats apunten que s'han fet avisos i denúncies a la Guàrdia Urbana, alhora que lamenten que els governs de la Paeria no han fet res per regular aquesta situació; "La Guàrdia Urbana ja sap quin és el problema i els regidors de l'ajuntament també, però mai no hem vist la voluntat per fer una ordenança municipal", detallen. Tampoc s'ha avançat en el Pla d'Usos, per la qual cosa la utilització d'aquests aparells es deixa a la consideració del propietari, que actualment els pot posar a tocar dels habitatges sense que hi hagi cap normativa que li ho impedeixi. 

Els veïns esperen que el canvi de govern a la Paeria sigui un punt d'inflexió per tal que es pugui posar negre sobre blanc en aquesta qüestió. Des de l'equip de govern s'informa que s'està al cas d'aquesta situació i que s'estudiarà per tal de resoldre els casos que afectin les persones. 

Els espantaocells acústics, un maldecap en altres localitats lleidatanes 

L'Horta és un indret més a la demarcació de Lleida que pateix els problemes d'aquests aparells. A Bellcaire d'Urgell (Noguera), Castelldans (Garrigues) o Clariana de Cardener (Solsonès) s'han patit problemes similars que, en el cas de la localitat solsonina, s'han resolt amb una ordenança que estableix horaris i fixa distàncies mínimes respecte a les cases, a més de multes per als infractors.