En Comú Podem denuncia el Departament de Territori per la «mala gestió» del Congost de Mont-rebei

Proposen crear una taula de coordinació entre administracions catalanes i aragoneses i convertir l'entorn en Parc Natural

La senadora Sara Vilà en una embarcació al Congost de Mont-rebei
La senadora Sara Vilà en una embarcació al Congost de Mont-rebei | En Comú Podem
Redacció
29 de juliol del 2019
La senadora per Catalunya en Comú Podem, Sara Vilà, ha denunciat al Departament de Territori i Sostenibilitat el que considera una "mala gestió" del Congost de Mont-rebei. Vilà ha visitat l'entorn del congost moguda per les queixes de les administracions locals i alguns veïns que critiquen la massificació del paratge.

Les reclamacions més habituals fan referència a la gran afluència de visitants que pateix Mont-rebei i a la limitació que tenen els ajuntaments implicats (Sant Esteve de la Sarga, Àger i Viacamp i Lliterà) per a gestionar-ho. Alguns dels problemes que provoca la massificació són el taponament de les carreteres d'accés als nuclis de població o la regulació de les embarcacions aquàtiques que viatgen pel congost. 

Vilà també ha volgut denunciar que el fet que hi ha disparitat legislativa entre Aragó i Catalunya, fa que empreses aragoneses que recullen passatgers i clients a Catalunya, no hagin de complir els mateixos requisits que les empreses catalanes, generant així una situació de competència deslleial entre empreses que sovint, apunta Vilà, desemboca en denúncies creuades.

La senadora ha explicat que des d'En Comú Podem estan preparant una proposta per a dur al Parlament de Catalunya que contempli una taula de coordinació entre administracions aragoneses i catalanes per dur endavant una gestió única del Congost que sigui justa per a totes les empreses que hi operen. 

Així mateix, el seu grup elaborarà preguntes a Govern per entendre les "contradiccions i la deixadesa" pel que fa a la gestió d’un paratge que, diu, "és de vital importància per a la biodiversitat i ha de ser compatible amb els usos socials". 

Finalment la senadora ha volgut recordar que la declaració del Montsec com a Parc Natural "va ser paralitzada pel Govern per falta de pressupost i que aquesta permetria una ordenació de les activitats privades i usos socials més racional" i que alleugeriria la càrrega de les administracions locals.