Troben una sala de modelatge de ceràmica del segle XI a l'excavació del Pla d'Almatà de Balaguer

La campanya arqueològica d'aquest estiu també ha posat al descobert 32 tombes de la mateixa època

Dos arqueòlegs treballant a l'excavació
Dos arqueòlegs treballant a l'excavació | Aj Balaguer
Redacció
25 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:13h
A pocs dies del tancament de la campanya arqueològica al Pla d'Almatà de Balaguer els arqueòlegs han localitzat la sala de modelatge dels objectes de ceràmica on hi treballaven al segle XI el mestre terrissaire i els seus aprenents. Situada molt a prop dels forns descoberts l'any 1990, ha estat clau per a la seva identificació la base del torn de modelatge constituïda per una antiga pedra de molí reaprofitada.

En les mateixes estances s'hi ha trobat possibles restes dels pigments utilitzats per a la decoració dels objectes i un petit molí de mà utilitzat probablement per a la seva moltura, així com diferents gerres i peces rebutjats per la seva mala cocció. La setmana passada, al mateix jaciment també es van descobrir 32 tombes del segle XI.

Tots els objectes i mostres que s'han trobat a l'entorn de la sala de modelatge seran ara estudiats i analitzats per a poder aprofundir més en el coneixement d'aquest taller, únic a Catalunya.

L'excavació, que finalitzarà dissabte, la integra un equip d'arqueòlegs format per les tècnics del Museu de la Noguera i alumnes i professors de la Universitat Autònoma de Barcelona. Està previst que s'incorporin a l'equip els professors Guillermo García, de la Universitat de Granada i Aleksander Pluskowski i Rowena Barnerjea de la Univesitat de Reading (Regne Unit) que realitzaran l'extracció de diferents mostres dels sediments de l'excavació per a la seva anàlisi.

Està previst que l'any vinent, durant el juliol, segueixi la intervenció arqueològica amb la realització del II Curs d'Arqueologia Andalusina a Balaguer.