Comença la tercera onada de calor de l'estiu

Entre avui i dijous les temperatures tocaran sostre, especialment a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central

Un home protegint un nadó del sol
Un home protegint un nadó del sol | ACN
NacióDigital
23 de juliol del 2019
Actualitzat a les 10:12h

La tercera onada de calor ja és aquí, i durarà previsiblement fins dijous. Aquests dos dies, les temperatures tocaran sostre especialment a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central, i es podrien superar els 40 graus. El motiu? Els models indiquen que una bombolla d'aire càlid passarà per la Península Ibèrica i farà pujar el termòmetre. El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ja ha activat avisos per calor intensa i el risc d'incendi és alt. 

De cara a aquest dimarts tindrem un cel serè o poc ennuvolat en general, si bé a partir de migdia apareixeran alguns núvols al Pirineu i n'arribaran d'alts i mitjans per l'oest; en aquests sectors el cel quedarà una mica ennuvolat. Independentment, de matinada hi haurà alguns intervals de núvols baixos a l'extrem sud del litoral, així com a altres punts del litoral al final del dia. 

La temperatura pujarà durant el dia. La mínima oscil·larà entre 14 i 19 ºC al Pirineu, entre 17 i 22 ºC al Prepirineu i depressió Central i entre 19 i 24 ºC al prelitoral i litoral. La màxima es mourà entre 30 i 35 ºC al litoral, entre 32 i 37 ºC al Pirineu, entre 36 i 41 ºC a Ponent i entre 34 i 39 ºC a la resta del país. L'ambient serà molt calorós a les hores centrals del dia i xafogós al litoral durant tota la jornada.

Dimecres la temperatura serà molt similar i a partir de dijous començarà a caure. Divendres baixara més i també s'esperen ruixat a la meitat nord del país, especialment a les comarques del Pirineu i Prepirineu. 
Activat l'avís de calor

Protecció Civil ha ampliat aquest diumenge la fase d'alerta per onada de calor del pla Procicat a tot Catalunya excepte l'Aran. L'episodi, que es preveu que duri fins al dijous, afectarà més la Noguera, el Segrià, el Pla d'Urgell i el Pallars Jussà, comarques que preveuen registrar temperatures anormalment elevades per l'època de l'any. Davant d'aquesta situació, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que preparin preventivament llocs frescos i tinguin especial cura de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o recursos.

Així mateix, Protecció Civil ha recordat que el risc d'incendi augmenta amb la pujada generalitzada de les temperatures i la baixa humitat i que, per tant, cal evitar qualsevol conducta de risc en aquest sentit. D'altra banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d'alerta el pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS). 

A part, el comitè tècnic del pla Procicat ha anunciat que es reunirà aquest dilluns al migdia per avaluar la situació provocada per l'onada de calor, especialment en relació a l'augment del risc d'incendis.
 

Risc de calor Foto: Meteocat