Collita

La previsió de collita de poma i pera a Catalunya puja un 11 i un 4% respectivament

Afrucat destaca que després d'uns anys de "resecció" ara incrementa un 6% la renovació varietal, fet que suposa la reconversió del sector

per Redacció , 19 de juliol de 2019 a les 16:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La previsió de collita de poma i pera per aquest 2019 a Catalunya puja un 11% i un 4% respecte a l'any passat, segons dades d'Afrucat i el Departament d'Agricultura. D'aquesta manera, en poma es preveu una collita de 300.000 tones, de les quals un 71% es produeixen a la demarcació de Lleida.

En pera, que ja s'ha començat a collir en alguns punts de Ponent, s'estima una producció de 134.250 tones. El director general d'Afrucat, Manel Simón, ha destacat que després d'una situació de "recessió" els darrers anys s'ha registrat un increment de 6% en la renovació varietal d'aquestes fruites de llavor, fet que suposa que "la producció no està morta a Catalunya i el sector s'està reconvertint per créixer exponencialment". 


La previsió de collita de poma és de 299.690 tones, un 11% superior a la del 2018, un any que va ser "atípic" amb pocs volums, el segon més baix dels darrers cinc anys. En aquest sentit, des del Departament i Afrucat s'ha destacat que fins ara no hi ha hagut afectacions importants per les pedregades i pel que fa a les gelades, aquestes han causat danys de forma irregular segons zona.

La previsió apunta també que la collita s'avançarà entre tres i cinc dies respecte de l'any passat. Així mateix, les floracions i els quallats són normals tirant cap a alts, i els calibres que s'observen actualment són normals però varien segons la varietat i la demarcació.


La regió productora de Girona s'espera que arribi a collir aquest any el 29% dels quilos de Catalunya, mentre que Lleida, en concentrarà el 71%. Tot i aquest augment de producció en poma la superfície productiva disminueix un 4,8% a Lleida i un 3,5% a Girona. Per varietats, a Lleida la Golden continua sent la que registra un índex més elevat de volum amb 116.000 tones, un 13% més que l'any passat. Destaca també la Cripps Pink, amb una previsió de collita de 10.990, un 30% més.

 

Participació