Alerten que la manca d'efectius de Mossos a la Regió Policial de Ponent és «greu» i «insostenible»

Denuncien que hi ha dies en què només disposen d'una patrulla nocturna per cobrir tot el Segrià

Redacció
19 de juliol del 2019
Actualitzat a les 16:18h
El sindicat USPAC alerta que la manca d'efectius de Mossos a la Regió Policial de Ponent és "greu" i "insostenible". Denuncien que hi ha dies en què només disposen d'una patrulla per fer el torn de nit a tota la ciutat de Lleida i una altra per cobrir la resta del Segrià.

Fins i tot algun cop, asseguren, només s'ha disposat d'una patrulla per a tot el Segrià, quan és la tercera comarca més gran de Catalunya i en "infinitat de poblacions" no tenen cap tipus de vigilància ni prevenció. Des d'USPAC consideren "pèssima" tant la gestió del Govern actual com dels anteriors i els acusen de "manca de previsió total" i de mantenir un model que porta a tenir cada dia menys patrulles al carrer.
Manca d'operadors a la Sala de Lleida

El sindicat denuncia que des que es va anunciar la intenció de fer desaparèixer la Sala de Lleida i de traspassar-ho tot a Reus, únicament hi ha de dos a quatre operadors per cobrir totes les incidències de la Regió de Ponent i Pirineu. Asseguren que han demanat desviar conferències cap a altres Sales i que la resposta sempre ha estat negativa.

En aquest sentit, han constatat per exemple que en un torn de 12 hores de tarda/nit amb dos únics operadors han entrat 100 incidents Sala o com en un torn de dia entraven més de 120 incidents amb únicament tres operadors, els quals "no poden fer ni relleus per a qüestions bàsiques com esmorzar, dinar o anar al lavabo", una situació que consideren "lamentable".

La resta de Ponent, "descobert"

Pel que fa a les Borges Blanques i Mollerussa, USPAC denuncia que la manca d'efectius és encara "més preocupant" i que alguns dies no disposen de cap Unitat de Seguretat Ciutadana (USC), és a dir patrulles de Mossos de carrer. Això passa quan s'han de destinar aquestes patrulles al trasllat de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA). I això que aquestes dues poblacions no disposen del servei de vigilància de jutjats, la qual cosa, segons USPAC seria del tot inassumible. 

Sí que disposen d'aquest servei a Tàrrega i Cervera, l'anomenat servei 'Toga', una situació que agreuja "encara més" en aquestes poblacions la manca d'efectius. "Podríem citar infinitat de
casos on no hi havia cap patrulla disponible per a atendre els requeriments dels ciutadans" i s'ha fet anar l'única patrulla de trànsit que hi havia per cobrir la Segarra, l'Urgell, part del Pla d'Urgell i bona part de la Noguera, asseguren. 

Pel que fa a Ponts, Uspac denuncia que hi ha "poquíssims efectius per escamot" i que la situació encara s'agreuja més quan "constantment s'ha de cobrir servei, incidents o el toga a Balaguer". Això fa que en molts dies i torns de treball no quedi cap patrulla a Ponts i els seus voltants.

A Balaguer també denuncien manca d'efectius, tot i tenir més agents que a Ponts. Recorden, però, que la comarca de la Noguera és la més gran de Catalunya, i asseguren que "la gran majoria de dies i torns de treball només hi ha una única patrulla disponible".

Situació "extrema" amb agents "desbordats"

Per tot això, assegura el sindicat, la situació és "extrema", amb agents "desbordats" que pateixen d'estrès i ansietat i que no poden donar un servei de qualitat al ciutadà. Uspac alerta que aquest nivell de càrrega de treball farà augmentar les baixes i les queixes dels ciutadans. 

Lamenten que la situació és molt "molt preocupant" i que el futur "no es promet massa millor". I afegeixen que aquest "maltractament constant i continu que pateixen els darrers anys per part de caps policials i polítics", sumat a la manca de material i de recursos, ha causat una "fugida de talent" de mossos formats i amb molta experiència cap a policies locals i guàrdies urbanes per obtenir millores laborals i per treballar "amb dignitat i amb seguretat".