VÍDEO L'espionatge de Borrell arriba al Parlament britànic

Hywell Williams, representant del Playd Cimru gal·lès, denuncia que membres de la cambra "han estat vigilats" pel govern espanyol

Carles Bellsolà / Irene Ramentol
11 de juliol del 2019

L'espionatge del govern espanyol a les delegacions catalanes a l'exterior ha arribat al Parlament britànic. El diputat del Playd Cimru gal·lès Hywell Williams, un dels espiats per ordre del ministeri d'Afers Exteriors que lidera Josep Borrell, ha denunciat aquest dijous el cas a la cambra dels Comuns. "Sembla ser que membres d'aquesta cambra han estat vigilats per les seves activitats a l'APPG (grup parlamentari britànic sobre Catalunya)", ha exposat Williams. 

El diputat britànic ha explicat que, en els informes del ministeri de Borrell "hi ha referències" a la presidenta del parlament gal·lès, Elin Jones -també del Playd Cimru-, a la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, i a "molts d'altres". Incloent-hi "el nostre propi president", el president de la Cambra dels Comuns, John Bercow.

El diputat ha denunciat que en un dels informes s'acusa Bercow de no ser "imparcial", per haver afirmat que permetria un debat sobre la independència, com va fer al setembre del 2017 la llavors presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Va ser en resposta a una pregunta del mateix Williams el 13 de febrer passat, en què Bercow va dir que havia estat un "privilegi" rebre Forcadell a Westminster. La resposta de diversos dels diputats presents a la cambra a aquestes paraules ha estat clara: "vergonyós", han repetit.

En la seva intervenció aquest dijous, Williams ha volgut deixar constància que tots els membres de la cambra britànica actuen d'acord amb els valors democràtics i de transparència.

"És un tema molt seriós, senyor Williams", ha respost la moderadora del debat. "No puc influir en un afer que està tenint lloc a Catalunya, però evidentment el que puc fer és confirmar que els principis de transparència i honestedat són els que sustenten la nostra democràcia, i que han de ser respectats en qualsevol cas", ha afirmat.