Incendi

«L'incendi de la Ribera d'Ebre és una oportunitat per explicar la importància del sector agrari»

La consellera Teresa Jordà quantifica en prop de 960 hectàrees la superfície de cultius afectada pel foc

per Redacció, 10 de juliol de 2019 a les 10:56 |
L'incendi de la Ribera d'Ebre | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, considera que la "tragèdia" de l'incendi de la Ribera d'Ebre, Garrigues i Segrià ha suposat una "oportunitat" per poder explicar que el paper dels sectors de l'agricultura, la ramaderia i la pesca és "imprescindible per al país".

Tot i això, ha lamentat que s'hagi hagut de "cremar el país" perquè es parli de problemàtiques com ara l'equilibri territorial, la lluita contra el despoblament i la gestió forestal. En una entrevista a "El Mati de Catalunya Ràdio", la consellera ha remarcat que des del Govern es treballa per atendre les necessitats del sector agrari i recuperar la capacitat productiva de la zona malmesa pel foc. Jordà ha quantificat en 953 les hectàrees de cultius agraris afectades per l'incendi, de les 5.046 hectàrees cremades totals.


En aquest sentit, el Govern posarà en marxa pròximament a la zona una oficina tècnica per centralitzar i agilitzar tots els tràmits necessaris per tirar endavant els ajuts dels agricultors afectats, amb l'objectiu de reduir la burocràcia.

Però el Govern, de forma concertada amb el territori, també treballarà en un document amb un paquet de mesures a mitjà i llarg termini per evitar que incendis com el de la Ribera d'Ebre puguin repetir-se, segons ha explicat Jordà a Catalunya Ràdio.


Ampliar les zones de reg de suport, un pla estratègic per a la ramaderia extensiva o gestionar els boscos cremats perquè no es converteixin en zones desèrtiques, en serien algunes. La consellera també ha reclamat més "dinamisme" des de la mateixa administració a l'hora d'autoritzar actuacions com ara rompudes en zones forestals per poder-les cultivar, autoritzacions que, en aquest cas, són competència de Territori. 

Jordà ha assenyalat que la "tragèdia" que va suposar l'incendi "ha de ser una oportunitat" per obrir un debat a fons sobre el paper del sector agrari en l'equilibri territorial, la lluita contra el despoblament, l'abandonament de terres i la gestió forestal. Així, ha defensat la necessitat d'un canvi de "marc mental" entre la concepció que és té entre món urbà i món rural i ha remarcat que la implementació de mesures per fer front a aquestes problemàtiques requereix que Agricultura pugui disposar de més recursos. 

 

Participació