Aquests són els millors oficis per trobar feina a Catalunya

El Govern posa en marxa una eina per ajudar a buscar feina que compara 500 ocupacions agregant 850.000 dades

Redacció
10 de juliol del 2019
Actualitzat a les 0:35h
Els especialistes de bases de dades i xarxes informàtiques, els enginyers, els analistes i dissenyadors de programari són les tres professions més ben posicionades al mercat de treball català, segons un índex de qualitat laboral elaborat per l'Observatori de Treball i Model Productiu del Govern.

El rànquing forma part d'un web anomenat "Treball per ocupacions" dissenyat per ajudar els ciutadans a decidir sobre la seva feina i que ha agregat 850.000 milions de dades sobre 500 feines. Per cada ocupació, proporciona indicadors sobre l'evolució i qualitat de la contractació i sobre el perfil dels demandants de la feina. A més, l'índex permet ordenar les ocupacions, de millor a pitjor posicionades, d'acord amb tres criteris: contractació laboral, qualitat, i demandants.

També es troben a les deu primeres posicions de l'índex, els analistes de gestió i organització, els tècnics d'operacions de sistemes informàtics, pilots d'aviació, professionals de vendes TIC, analistes de sistemes, enginyers mecànics, industrials i de producció. 

El web mostra l'acumulat de dades dels últims 12 mesos i l'evolució en els últims quatre anys de les feines incloses en la classificació nacional d'ocupacions (CNO-2011). Per poder comparar les feines, s'han creat tres índexs intermedis que detallen la informació recollida sobre la contractació, la qualitat de la contractació i el perfil dels demandants. A més, s'ha desenvolupat un rànquing que agrega dades dels tres índexs i que representa la situació de cada ocupació en el mercat de treball català.

Els usuaris poden comparar gràficament tres ocupacions alhora, així com una fitxa descriptiva de les funcions de cada feina. El web permet consultar també el perfil de contractació d'una ocupació concreta. En aquest sentit, es mostra gràficament la distribució dels contractes signats segons sexe, edat, nacionalitat, nivell formatiu, activitat econòmica i es compara amb el global de contractes.

A més, l'eina ofereix informació detallada a escala territorial tot i que no en totes les comarques disposen d'un índex d'ordenació perquè no a tot arreu es formalitzen contractes i compten amb demandants de totes les ocupacions i, per tant, no es pot comparar amb la resta. S'exclouen de la presentació de resultats les ocupacions a les quals s'accedeix per una via diferent de la contractació laboral o l'autoocupació, com és el cas de les forces de seguretat.