El Museu de Lleida rep de Tatxo Benet el retaule gòtic de Sant Bartomeu de l'església de Capella

La Generalitat ha inclòs l'obra en el Catàleg del Patrimoni Cultural de Catalunya i l'ha declarat "inexportable"

El retaule,  Benet i el director del Museu
El retaule, Benet i el director del Museu | ACN
Redacció
10 de juliol del 2019
Actualitzat a les 0:14h
El Museu de Lleida exposa des d'aquest dimarts el retaule gòtic de Sant Bartomeu de l'església de Capella, a la Franja, una obra propietat de Tatxo Benet, qui l'ha cedit en dipòsit, conscient de la seva transcendència historicoartística i de la importància de l'obra a l'hora de completar el discurs del Museu sobre la història de la Franja.

El retaule s'exhibirà a l'Espai 0 del Museu de Lleida fins a finals de setembre, quan es faran obres al Museu i s'inclourà l'obra en l'exposició permanent. La Generalitat ha inclòs l'obra en el Catàleg del Patrimoni Cultural de Catalunya i l'ha declarada "inexportable". Aquesta és la segona vegada que Tatxo Benet cedeix una obra al Museu de Lleida.

La primera va ser "Presos polítics a l'Espanya contemporània", de Santiago Sierra, que es va exposar el mes de març de 2018, unes setmanes després d'haver-la comprat a Arco, on va ser censurada.

Ha presidit la presentació del retaule el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha tornat al Museu de Lleida després de l'11 de desembre de 2018, quan va assistir al primer aniversari del polèmic trasllat d'obres a Sixena, amb l'entrada al Museu de la Guàrdia Civil. Aquell 11 de desembre de 2017 ha recordat, ell hi era, i aquell dia, ha reconegut, li va deixar una sensació de "desesperança i buidor". Amb la presentació d'aquest retaule, doncs, ha dit Torra, "tanquem un cicle, ens esperancem i recosim".