La Paeria obre el «refugi» per acollir els temporers i no descarta habilitar més espais

La Plataforma Fruita amb Justícia Social considera no n'hi ha prou però el govern municipal assegura que si no és suficient buscaran "més solucions"

Redacció
08 de juliol del 2019
Actualitzat a les 23:55h
Imatge d'un temporer al pavelló l'Antorxa
Imatge d'un temporer al pavelló l'Antorxa | ACN
Tècnics de l'Ajuntament de Lleida preparaven aquest dilluns al migdia el pavelló de l'Antorxa dels Camps Elisis, que s'obrirà a les vuit del vespre, per donar servei de dutxa i consigna i també d'allotjament puntual a temporers. Aquestes feines han coincidit amb una activitat esportiva, que serà l'última que s'hi farà ja que l'Ajuntament ha informat que mentre l'espai doni servei a temporers les activitats esportives programades es traslladaran a altres equipaments.

La portaveu de la Plataforma Fruita amb Justícia Social, Nogay Ndiaye, considera que aquest 'pla de xoc' per a temporers és insuficient i inconcret i que s'ha fet de manera "improvisada" però la regidora de Drets Socials, Regina Cairol, ha puntualitzat que es tracta d'una "situació d'emergència" i que si no hi ha prou amb els serveis actuals s'habilitaran més espais per acollir els temporers.

"Estem actuant a corre-cuita però el que tenim clar és que la nostra prioritat són les persones" i que faran el que calgui, diu, per poder donar resposta a les necessitats de la manera "més còmode i digna possible", ha assegurat Cairol. La regidora, però, ha volgut deixar clar que el pavelló de l'Antorxa no és un espai per estar-hi "tot el dia", ja que en principi obrirà de 20h a 22h perquè els temporers puguin deixar les seves pertinences i dutxar-se.

Només actuarà d'allotjament en cas que l'alberg Jericó estigui ple. Regina Cairol ha comptabilitzat en 85 les places d'allotjament disponibles per a temporers: 35 a l'alberg i 50 a l'Antorxa, tot i que assegura que al pavelló dels Camps Elisis hi podrien acollir fins a 70 persones. La Plataforma Fruita amb Justícia Social considera aquestes places "insuficients" ja que asseguren que hi ha uns 150 temporers sense allotjament a Lleida.

Nogay Ndiaye també critica que l'oficina única d'atenció a temporers, l'Antorxa i el servei de menjador estan molt allunyats entre sí i no estan coordinats pel que fa a l'horari. "Sembla que hagin de fer una gimcana", ha lamentat, ja que "si han de fer cua per dutxar-se, o bé no arribaran a sopar o bé no arribaran després a dormir", ha afegit. Ndiaye lamenta que des de l'Ajuntament no hagin parlat detingudament amb els tècnics i denuncia que la planificació de la Paeria ha estat "zero". 

A més del pavelló de l'Antorxa, l'Oficina d'atenció social del Centre Cívic del Centre Històric està oberta de dilluns a divendres en horari de 10 a 13h i de 16.30h a 18.45h. El cap de setmana l'atenció es fa al menjador social de la Panera de 10 a 12h i de 17h a les 19h, on durant cada dia s'ofereix servei de menjador. A banda de l'atenció presencial, els educadors d'entorn faran sortides de carrer per detectar situacions de risc de persones dormint al carrer i realitzar mediació comunitària. La Paeria destaca que per atendre aquesta situació extraordinària s'han incorporat cinc persones contractades amb un pla d'ocupació gràcies a una subvenció de la Generalitat de Catalunya, que treballaran durant tota la campanya de recollida de fruita.