Nova alerta pel risc d’incendi a partir de divendres i durant el cap de setmana

El Departament d'Agricultura torna a restringir els accessos al massís del Montsec

Una màquina segant un camp de cereal, en imatge d'arxiu
Una màquina segant un camp de cereal, en imatge d'arxiu | Gemma Aleman
Redacció
05 de juliol del 2019
Davant l’increment del perill d’incendi forestal per l’augment de la temperatura i la disminució de la humitat relativa, el Departament d’Agricultura activarà aquest divendres el nivell 3 del Pla Alfa en 78 municipis de les comarques del Pallars Jussà, l'Anoia, la Conca de Barberà, la Segarra, la Noguera, el Segrià, el Solsonès i l’Urgell. Al Pallars Jussà es tracta dels municipis de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Talarn i Tremp.

A més, es tornaran a restringir a partir del matí els accessos al massís del Montsec i a la Baronia de Rialb. Aquest divendres el cos d’Agents Rurals, conjuntament amb Mossos i ADF, efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat. Es farà un control pel molt alt risc d’incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d’incendi. 

Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat com a mínim fins diumenge en funció de l’evolució d’aquest nou episodi de calor i situació del sud. En el cas d’efectuar treballs de recol·lecció de cereal, és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d’aigua, segons ha recordat el Govern.

El Pla Alfa i el nivell d’actuació del cos d’Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d’incendis forestals i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

Consells i recomanacions

El 90% dels incendis forestals s’originen com a conseqüència de l’activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d’incendi, des del Departament d’Agricultura s’aconsella evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació, evitar la circulació de vehicles a motor i l’ús de maquinaria por de zones forestals en la franja horària compresa entre les 13h i les 18h, no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments.

En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal, cal comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112