fauna

​Neixen a Tremp els primers crancs de riu en captivitat

El nou Parc Zoològic de la Conca ha aconseguit per primera vegada que aquesta espècie autòctona es reprodueixi a les seves instal·lacions

per Redacció, 4 de juliol de 2019 a les 10:46 |
Un exemplar de cranc de riu femella amb nombrosos ous | Territori
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 de juliol de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Generalitat ha aconseguit per primera vegada la reproducció en captivitat de crancs autòctons de potes blanques al Parc Zoològic de la Conca, a Tremp, en el marc d'una prova pilot que porta a terme. Es tracta d'un centre de cria de nova creació, gestionat per Forestal Catalana, per encàrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat, que treballa per a la reproducció d'espècies autòctones del medi fluvial que es troben en perill de conservació.

L'eclosió dels nous, que va començar el maig, demostra la bona adaptació dels crustacis al nou centre de cria. El nombre total de naixements se sabrà en les següents setmanes, un cop se separin les cries de la mare. El programa de cria en captivitat del cranc de potes blanques es va iniciar en aquest centre a finals del 2017. 


Els exemplars de cranc de riu de potes blanques que han criat provenen del rescat d'exemplars efectuat al canal de Gavet, proper al centre, que es va haver d'assecar per tasques de manteniment. Per afavorir l'adaptació dels animals, s'han adequat les instal·lacions a les seves necessitats, i s'han construït zones de refugi (pedres i totxanes) i zones d'alimentació. 

El Parc Zoològic de la Conca compta amb l'assessorament i suport del personal experimentat del centre de cria Molí de les Fonts, que va participar al projecte Life Potamo Fauna.


Fins a 80 ous per femella 

La reproducció del cranc comença els mesos de setembre-novembre, amb la realització de les còpules. Les femelles guarden al seu abdomen els ous del mes de novembre fins al mes de maig en funció de la temperatura de l'aigua i en poden posar fins a uns 80. Els primers tres o quatre mesos els ous són d'un color negrós, més tard es tornen púrpura i finalment es veuen de dos colors. 


En néixer, les cries romanen aferrades a l'abdomen de la mare de cinc a set dies fins que muden i adopten la morfologia pròpia dels adults. Passats uns deu dies, assoleixen l'autonomia absoluta. Mesuren inicialment menys d'un centímetre i en edat adulta poden arribar fins als deu centímetres.

Un nou centre de cria al Pallars Jussà

El Parc Zoològic de la Conca està ubicat dins de les instal·lacions de Forestal Catalana a Tremp, juntament amb El Planter i el Centre de Biomassa. Conté una bassa rectangular de 150 metres quadrats, dividida en carrils d'1x1 metre connectats entre sí, per tal de poder mantenir les diferents espècies en zones aïllades, i tenir flexibilitat a l'hora de donar resposta a diferents necessitats.
 

Pla general de les instal·lacions del Parc Zoològic de la Conca, a Tremp. Foto: Territori


Hi conviuen diverses espècies, a més del cranc de riu de potes blanques. Es tracta diverses espècies de nàiades i l'ofegabous. En el cas de les nàiades, s'ha adequat el fons de la instal·lació amb substrats de riu (còdols i graves) per un bon assentament de la població i de generacions futures, i es fa un control diari de l'entrada d'aigua per poder garantir la seva alimentació. Els exemplars presents procedeixen d'una antiga bassa del planter, rescatats del canal de Gavet i del canal d'Urgell.

Finalment, pel que fa als ofegabous, s'ha construït un hàbitat amb illes, per a facilitar el refugi i la posta. Els exemplars procedeixen de basses de la zona de les terres de l’Ebre. El Parc Zoològic de la Conca compta amb l'assessorament i suport del personal experimentat del centre de cria Molí de les Fonts d'Olot, que va participar al projecte Life Potamo Fauna.

 

Participació