Els Bombers confien estabilitzar l'incendi de l'Ebre aquesta nit

Els equips d'extinció han aconseguit perimetrar el foc al 100%, tot i les revifades de la tarda a causa de les altes temperatures

L'incendi de la Ribera d'Ebre
L'incendi de la Ribera d'Ebre | ACN
Bernat Surroca / Aida Morales
29 de juny del 2019
Actualitzat a les 21:20h
Els Bombers ja tenen totalment perimetrat el devastador incendi de la Ribera d'Ebre, que ha afectat unes 6.000 hectàrees. Ho ha anunciat aquest dissabte al vespre l'inspector de Bombers, Antonio Ramos, qui també ha afirmat que durant les properes hores -i previsiblement durant la nit- el foc es podrá donar per estabilitzat. 

Les tasques d'aquesta tarda han estat especialmente importants per la contenció del conjunt de l'incendi, que durant el matí encara tenia un 10% de la seva área total oberta. La forta calor i les elevades temperatures diurnes han causat, a més, fins a quatre revifades, que els bombers han treballat per sufocar. 

Fins el moment, ha precisat Ramos, s'estan complint totes les previsions del cos, i ara s'esperarà a l'augment de la humitat nocturna per aprofitar les condicions meteorològiques més favorables: "Tot i que pugui haver punts calents, no apreciem risc de propagació". 

Els treballs d'aquest dissabte s'han centrat principalment als terços superiors del flanc dret, el més complicat, sobretot, per l'orografia del terreny. 

Èxit en l'estratègia de Bombers

Durant el matí, el conseller d'Interior, Miquel
Buch, ha celebrat l'èxit de l'estratègia desplegada pels Bombers, i ha recordat que, mentre que ara s'ha treballat de forma defensiva, es preveu començar l'atac del foc properament: "Cada dia es van complint els objectius, i esperem i desitgem que en les properes hores els Bombers puguin tenir una tàctica molt més ofensiva per acabar matant l'incendi". 

Fins el moment, el SEM ha atès en les últimes hores 21 persones, 12 d'elles bombers afectats per la calor i per l'esgotament. Els dos efectius que van ser ingressats per un cop de calor aquest divendres a l'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre ja tenen l'alta mèdica. Hi ha també dos ferits lleus per un camió que ha bocat durant les tasques d'extinció de la nit. 

D'altra banda, les autoritats han modificat la prohibició de la sega després de les crítiques dels pagesos. Si bé dijous es va prohibir segar durant 48 hores pel risc d'incendi, ara es permet fer-ho entre les nou del vespre i les onze del matí, quan les temperatures baixen i disminueix lleugerament la possibilitat d'incendi. 
 

David Borrell, cap de Bombers, a la zona de l'incendi Foto: ACN


Una vintena de persones encara desallotjades 

Protecció Civil ha actualitzat aquest dissabte al migdia la situació de les persones desallotjades arran de les flames. Un total de 25 persones, a hores d'ara, han estat evacuades de la zona de l'incendi de la Ribera d'Ebre. 17 persones a Flix, 4 a Bovera i unes altres 4 a la Palma d'Ebre. Diverses persones també han estat desallotjades però han trobat on passar els dies de manera independent.

Crides a la "màxima precaució"

Les autoritats insisteixen en la necessitat de mantenir la "màxima precaució" davant del "risc extrem" provocat per l'onada de calor. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d'incendis.

Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d'elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d'Ebre. Encerclar el foc i contenir-lo és la principal prioritat del cos d'extinció d'incendis que veu amb preocupació l'augment de temperatures d'aquest divendres i el vent de component sud.
 

Prohibicions en una situació d'excepcionalitat


El president del Govern, Quim Torra, va recordar dijous que Catalunya viu un moment "d’excepcional climatologia" amb una situació "crítica" al país. Per això, va demanar que tothom segueixi les mesures que els serveis d'emergències recomanen, així com que s'eviti qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general", en la línia de la decisió que aquest dijous s'ha pres. "Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, va afirmar.

A aquestes zones, però, Torra va anunciar una nova prohibició d'accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. El president va voler enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d'Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.

L'origen: la mala gestió d'un femer

Segons van anunciar els Agents Rurals després del Comitè Tècnic de l'INFOCAT que es va celebrar aquest dijous al migdia amb presència de cossos de seguretat, emergències i el conseller d'Interior, Miquel Buch, "tot apunta" que el foc va començar arran d'irregularitats en una explotació agrícola, per una "mala gestió dels fems" que hi havia en una part de la instal·lació. 

Segons van precisar, i malgrat que l'explotació complia tots els requisits legals, s'havia fet un "ús inadequat de la instal·lació", de manera que els fems s'havien col·locat en una part de l'explotació que no estava preparada per a això. "Quan el fem és de gallinassa, hi ha especials possibilitats que fermenti i que pugi la temperatura", va detallar el portaveu del cos d'Agents Rurals. Dimecres, -va prosseguir-, el vent va promoure l'aflorament de les flames, i finalment aquestes van acabar afectant el femer i la zona propera de vegetació. A partir d'aquest moment, el foc inicial va passar a la vegetació forestal". 

"Encara estem treballant en la zona, i hem pogut parlar amb la persona que feina l'explotació", van explicar els Agents Rurals. Aquesta persona, van assegurar, va ser qui immediatament va trucar al telèfon d'emergències 112 per avisar del foc. Malgrat que les causes no són concloents, els Agents Rurals apunten aquesta possibilitat com la més probable. 
 

Els bombers han treballat durant tota la nit Foto: Bombers de la Generalitat

 

Un helicòpter atacant un dels flancs de l'incendi de la Torre de l'Espanyol Foto: ACN

 

Imatge aèria que mostra l'abast de l'incendi.

 

Un hidroavió sobrevola un gran núvol de fum de l'incendi forestal a la Ribera d'Ebre. Foto: ACN