L'incendi de l'Ebre: 6.000 hectàrees afectades i encara descontrolat

La calor toca sostre aquest migdia -amb temperatures que poden arribar als 44ºC a la zona- i els Bombers temen revifalles

Les hectàrees devorades per l'incendi de la Ribera d'Ebre
Les hectàrees devorades per l'incendi de la Ribera d'Ebre | ACN
Aida Morales / Bernat Surroca
28 de juny del 2019
Els Bombers avancen en les tasques d'extinció del devastador incendi de la Ribera d'Ebre, que ja afecta unes 6.000 hectàrees. D'aquestes, un 20% aproximadament no ha quedat calcinat en tractar-se de conreus.

Els cossos d'emergència veuen més a prop poder controlar el foc, però continuen amatents a les altíssimes temperatures d'aquest divendres que poden arribar als 44ºC a la zona i provocar algunes revifallles. "Confirmem que estem avançant", ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Buch. "Però recordem que estem en el pitjor moment de l'onada de calor", ha afegit. 

Les autoritats insisteixen en la necessitat de mantenir la "màxima precaució" davant del "risc extrem" provocat per l'onada de calor. De fet, segons els Agents Rurals, hi ha risc extrem a un 15-20% del territori català i a la resta tot el personal es dedica exclusivament a la prevenció d'incendis.

Pels Bombers, d'altra banda, les properes hores seran crucials, per l'augment de les temperatures, i es preveu possibles revifades. Des de Protecció Civil mantenen la xifra de 52 persones evacuades, 44 d'elles a Flix, quatre a Bovera i quatre més a la Palma d'Ebre.

Encerclar el foc i contenir-lo és la principal prioritat del cos d'extinció d'incendis que veu amb preocupació l'augment previst de temperatures aquest divendres i el vent de component sud. Ramos preveu que "no serà favorable" perquè les ratxes de vent aniran "a favor" del flanc més complicat. Per tant, ha sentenciat, no es creu que l'incendi es pugui estabilitzar al llarg del dia d'avui.

Ramos també ha explicat que s'ha de veure com evoluciona el foc durant el matí per decidir si s'han de prendre mesures de confinament a algunes poblacions, una mesura que depèn, en part del vent. Pel cap de la intervenció, a més, encara és aviat per fer balanç de la superfície afectada i del percentatge de terreny agrícola, forestal ja que és un terreny "molt heterogeni" i hi ha moltes clapes entre conreus, boscos i zona arbrada. 

Objectius assolits durant la nit

Durant la nit, aprofitant la remissió temporal del vent i la baixada de les temperatures, han treballat en l'extinció del foc 400 efectius, amb alguns avenços. Concretament, s’ha ancorat el perímetre a la carretera C-12 evitant d’aquesta manera el salt del foc cap a la zona d’Almatret i s’ha tancat la meitat del flanc dret per evitar l’obertura cap a la Bisbal de Falset i el Montsant. També s’ha estat treballant al cap de l’incendi amb l’objectiu de frenar-lo en zona de camps de conreus a Llardecans amb l’ajuda de tractors, cremes d’eixamplament i línies d’aigua. 

Malgrat que el foc no està estabilitzat, a hores d’ara, ja no hi ha fronts actius potents i s’ha aconseguit ampliar la presència d’efectius al llarg del perímetre. Així, els treballs d’extinció de l’incendi, malgrat les represes, la simultaneïtat d’incendis de dijous i la meteorologia extrema, han aguantat durant la nit i al llarg d’avui s’intentarà consolidar la feina assolida.

"El flanc esquerre, el cap i el primer terç del flanc dret ha tingut una evolució favorable", ha explicat Ramos. En aquestes zones hi ha hagut "progressos importants", mentre que en el segon i tercer terç del flanc dret només s'han aconseguit col·locar unitats en una situació "molt inestable", sobretot per la previsió "desfavorable" de la meteorologia". "Ens costarà i patirem", ha afirmat el bomber, que tem que durant el migdia es puguin produir represes del foc en zones ja controlades.  

Sobre això, tant el conseller d'Interior, Miquel Buch, com el president de la Generalitat, Quim Torra, han alertat que aquest divendres l'onada de calor arribarà al seu moment més àlgid i han recordat que no es pot baixar la guàrdia. A més, han advertit que un altre incendi en qualsevol lloc del país seria una complicació enorme. Malgrat que es podria tornar a activar, de moment s'ha aixecat el confinament de Bovera (Garrigues) i Maials (Segrià) pels canvis en l'evolució de l'incendi.
 

Quim Torra, a la reunió dels responsables de l'operatiu d'aquesta tarda, per analitzar la situació de l'incendi de la Ribera d'Ebre Foto: ACN
 

Prohibicions en una situació d'excepcionalitat

El president del Govern, Quim Torra, va recordar aquest dijous que Catalunya viu un moment “d’excepcional climatologia” amb una situació “crítica” al país. Per això, va demanar que tothom segueixi les mesures que els serveis d’emergències recomanen, així com que s’eviti qualsevol sortida a les muntanyes properes “amb caràcter general”, en la línia de la decisió que aquest dijous s’ha pres. “Es tracta d’un tema de sentit comú; millor estar dins de casa en aquests moments per evitar riscos, per precaució, seguretat i seguir el que els professionals demanen”, va afirmar.

A aquestes zones, però, Torra va anunciar una nova prohibició d’accedir als massissos de les Gavarres, a la muntanya de Montserrat i les Cadiretes, a part de la serralada del Montsant, els ports de Tortosa i els Montsec. També es va prohibir la sega al país en les properes 48 hores, i va demanar “comprensió” als pagesos en aquest sentit. Així doncs, el president va voler enviar un missatge de “suport, agraïment i confiança” en especial als alcaldes i alcaldesses de tot el país, en concret de la Ribera d’Ebre, però també a tots els cossos de seguretat i emergències que actualment estan treballant de forma incansable.
 

Mapa de prohibició d'accés als massissos Foto: Agents rurals