Alerta màxima als municipis lleidatans afectats pel gran incendi a la Ribera d'Ebre

Les flames han obligat a desallotjar una cinquantena de persones i els bombers ja parlen del "pitjor incendi dels últims 20 anys" | Bovera, Maials i Llardecans, entre les localitats afectades

Efectius de la UME i dels Bombers treballant en les tasques d'extinció
Efectius de la UME i dels Bombers treballant en les tasques d'extinció | UME
Pere Pratdesaba / Irene Ramentol
27 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:43h
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant a contrarellotge per controlar el virulent incendi de la Ribera d'Ebre, que ja ha arrasat 5.500 hectàrees. Els cossos d'emergència prioritzen controlar el flanc dret, que a hores d'ara està actiu. 

Un total de 53 persones han estat evacuades pel foc. Protecció Civil de la Generalitat ha elevat a fase d'emergència el pla Infocat per aquest incendi, que va començar dimecres a dos quarts de tres de la tarda. Hi ha 43 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris treballant per estabilitzar el foc, amb especial preocupació pel flanc dret.

El costat esquerre ja ha quedat ancorat a la C-12, que actua de tallafocs. La Generalitat demana evitar desplaçaments innecessaris per la zona. En el total d'efectius que hi treballen s'inclouen quatre avions del Ministeri d'Agricultura i 230 efectius de la Unitat Militar d'Emergències (UME).

Un dels pitjors incendis dels últims 20 anys

En la compareixença que ha fet el conseller d'Interior, Miquel Buch, a primera hora del matí ha destacat les complicacions de les tasques d'extinció de l'incendi i ha apuntat que podria tractar-se del pitjor incendi dels últims anys a Catalunya, que podria arribar a les 20.000 hectàrees.A les 7 del matí s'ha incorporat un helicòpter de comandament, un helicòpter bombarder i dos avions de vigilància i atac. I de manera progressiva, s'han anat incorporant la resta de mitjans aeris, amb tres helicòpters bombarders més, un altre helicòpter de comandament i els tres hidroavions del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
 
La Unidat Militar d'Emergències ha arribat aquesta passada nit per col·laborar en les tasques d’extinció. La integren uns 120 efectius i 9 vehicles, del Batalló d'Intervenció amb base a Saragossa, dispositiu que podria incrementar en funció de com evolucioni l’incendi al llarg de les pròximes hores. El dispositiu d’extinció també compta, des d’ahir, amb maquinària pesada.
Al llarg de la matinada, l’estratègia dels Bombers ha consistit a reforçar l’atac al flanc esquerre amb l’objectiu d’ancorar l’incendi a tocar de la carretera C-12. Això permetrà poder-se centrar posteriorment en el flanc dret. S’ha treballat amb intensitat màxima aprofitant que, a partir del vespre, el vent havia amainat a la zona i que la temperatura havia començat a baixar amb l’arribada de l’ocàs. La humitat, com és habitual en horari de nit, també ha pujat fins al 62% que s’ha registrat a les 05.00h. Tot i això, i al llarg de la jornada diürna d’avui, s’espera que les temperatures es tornin a alçar; de fet, la humitat relativa ja ha començat a baixar. Per tant, la situació en general tornarà a ser de risc extrem, amb la qual cosa es manté la previsió de què el potencial de l’incendi és de 20.000 hectàrees.
 
Des dels moments inicials, el foc es va propagar amb molta velocitat en direcció nord-oest, empès pel vent. Anit, l’incendi tenia un perímetre de 128 quilòmetres, amb 14 quilòmetres de llargada, i ja havia afectat unes 3.600 hectàrees afectades de diversos municipis: la Torre de l’Espanyol, Vinebre, la Palma d’Ebre, Flix i Maials, segons la darrera estimació del Cos d’Agents Rurals. Hi ha una trentena de persones evacuades, de les masies que hi ha a la zona.

La Creu Roja ha habilitat amb desenes de matalassets i mantes la sala esportiva de l'escola Enric Grau Fontseré de Flix per a tots els desallotjats per l'incendi que hi han volgut passar la nit. L'Ajuntament ha fet un inventari amb una quarantena de veïns que podrien necessitar un espai per menjar, dormir i netejar-se però han estat molts més el afectats, com han assegurat fonts dels consistori. 

Hi ha també cinc carreteres tallades com a conseqüència d’aquest incendi: la C12 (entre Maials i Flix), la T703 (a la Palma d’Ebre ), la C233 (entre Bovera i Flix), la T714 (Torre de l’Espanyol) i la T2237 (entre Vinebre i la Palma d’Ebre). 

Els Agents Rurals treballen amb la hipòtesi que el foc hagi començat en un femer sense precisar, encara, la causa. 
 

Una granja de xais, arrasada

L'incendi ha arrasat una granja de xais a Torre de l'Espanyol, una de les poblacions afectades. Això és el que ha assegurat l'alcalde del municipi, Joan Juncà, que ha apuntat que els animals haurien mort a causa del foc. Segons ha explicat Juncà, l'incendi, que ja ha afectat més de 500 hectàrees i obligat a desallotjar diversos masos, està descontrolat i "pinta molt malament".

 

Un hidroavió sobrevola un gran núvol de fum de l'incendi forestal a la Ribera d'Ebre. Foto: ACN