El 74% dels catalans s'oposa a la monarquia

Madrid i Andalusia són els bastions de la corona, que té més suport entre les dones i la gent gran

Felip VI, a la plaça de toros de Las Ventas
Felip VI, a la plaça de toros de Las Ventas | Casa Reial
NacióDigital
19 de juny del 2019
Aquest dimecres es compleixen cinc anys de regnat de Felip VI i la monarquia no passa pel seu millor moment. Segons una enquesta publicada a El Confidencial, un 50,8% dels espanyols dona suport a la Corona, però Catalunya és el territori on menys suports té. El 74% dels catalans prefereix com a model d'estat una república mentre que només un 21,6 dona suport a la monarquia. 

Les tres comunitats històriques van més o menys en aquesta línia pel que fa al model d'Estat. Si a Catalunya el 74% dels enquestats es defineixen com a republicans, al País Basc és el 70,6% i, més allunyada, Galícia amb el 51,6%. Per contra, Andalusia i la Comunitat de Madrid són els principals bastions de la corona: el 75,1% dels andalusos enquestats prefereixen la monarquia, i només un 23,5% voldria una república. A Madrid, el 62,0% vol mantenir aquest model d'estat mentre que el 37,4% aposta per un canvi en sentit republicà. 

La monarquia també té més suport entre les dones (54,1%) i entre la gent gran. De fet, un dels elements clau que deixa l'enquesta és precisament aquesta bretxa generacional respecte a la corona. Els joves (18-44 anys) mostren molt menys suport a la monarquia, especialment entre la gent d'entre 18 i 24 anys, on només el 26,1% prefereix la monarquia. Entre la gent gran, el suport creix fins arribar al 61,4% entre la gent d'entre 55 i 64 anys.