El Vilosell estrena una biblioteca en homenatge al veí que en va crear una a Mauthausen

Porta per nom "La Clandestina" i és en record de Joan Tarragó

Quim Torra ha inaugurat la biblioteca
Quim Torra ha inaugurat la biblioteca | ACN
Redacció
17 de juny del 2019
Actualitzat a les 10:23h

Quim Torra ha inaugurat la biblioteca Foto: ACN


La biblioteca del Vilosell, a les Garrigues, rep el nom des d'aquest diumenge de "La Clandestina" en homenatge al seu veí Joan Tarragó, deportat al camp de concentració de Mathausen. El president Quim Torra, que ha visitat el municipi, s'ha compromès a que des del Departament de Cultura se serveixin "tots els llibres que calguin" a la biblioteca.

A l'homenatge, hi han assistit els fills de Joan Tarragó que han qualificat d'"important" aquest record que el municipi ha volgut fer al seu pare. Joan Tarragó va posar en marxa una biblioteca clandestina dins el camp de concentració amb gairebé 200 llibres. En l'acte, la vicepresidenta de l'Associació Amical Mathausen i cantant, Marina Rossell, ha cantat un tema a la memòria del deportat garriguenc.
 

Joan Tarragó, fotografiat per Francesc Boix Foto: Francesc Boix


El fill de Joan Tarragó, Llibert Tarragó, ha explicat que l'homenatge és "molt important", no només per ell sinó també pels familiars d'altres deportats als camps de concentració. Tarragó ha relatat que el seu pare va crear una biblioteca clandestina a Mathausen, on va estar quatre anys i quatre mesos, amb gairebé 200 llibres, el que permetia a la gent, diu, "escapar-se per uns moments de l'infern a través de la lectura".

El fill de Tarragó ha donat algunes definicions del terme "nazi" explicant algunes de les vivències que el seu pare va veure, com l'assassinat d'una dona embarassada. "Això és un nazi", ha aclarit.