El decàleg de l'alcalde Miquel Pueyo

El nou Paer en cap de Lleida va resumir en el seu primer discurs les línies mestres del seu ideari polític

Toni Postius i Miquel Pueyo
Toni Postius i Miquel Pueyo | ACN
18 de juny del 2019
Actualitzat a les 12:20h
Miquel Pueyo va ser investit Paer en cap de Lleida el passat dissabte i va realitzar un discurs més enfocat a la defensa dels seus conceptes polítics que no pas a desgranar les propostes per a la ciutat. Pueyo va fer un compendi del traç ideològic que ha anat explicant durant la campanya electoral i que es podrien resumir en deu punts:

- La defensa dels drets i les llibertats: Pueyo ha fet valer sempre el seu independentisme i la voluntat de fer polítiques de caire republicà. En aquest sentit, el nou alcalde apunta que prendrà decisions des d'aquest punt de vista, encara que remarca que té la intenció de ser "l'alcalde de tots". 

- Una governabilitat des de la "centralitat política": El nou Paer en cap vol liderar la Paeria des del diàleg i l'acord. Per aquest motiu assegura que pretén "parlar i escoltar" la resta de grups municipals i també els que s'han quedat fora del plenari, com és el cas de la Crida per Lleida. 

- No s'improvisa: L'alcalde ja ha apuntat que no serà impulsiu a l'hora de prendre decisions. Pueyo té intenció de passar per per ple qüestions com la dels llaços grocs o les pancartes solidàries amb els presos polítics. Vol ser ferm, però també el màxim de democràtic. 

- La identificació per damunt de la identitat: Pueyo ha posat en valor un esforç per aconseguir que els ciutadans de Lleida s'identifiquin amb la ciutat per damunt de les identitats que pugui tenir cadascú. Les característiques ideològiques i religioses s'han de relligar amb un sentiment de pertinença a la ciutat. 

- Conciliació laboral- familiar: Cal tenir cura de l'espai familiar, i per això s'ha de gestionar millor les hores de feina. Pueyo ha repetit en campanya que serà un alcalde poc donat a anar d'un lloc a l'altre per aconseguir fotografies i a "rondar" per la ciutat a altes hores de la nit per assistir a sopars. "A les dotze de la nit no es pot fer política", diu el Paer en cap, que pren la referència dels models escandinaus.

- Un lideratge compartit: Pueyo defuig els lideratges piramidals que han caracteritzat els executius d'Antoni Siurana i Àngel Ros. El nou Paer en cap pretén donar més protagonisme als regidors i delegar funcions. De fet, assegura que ell no té cap intenció de passar a la història com un gran líder que lluita per tal que no li facin ombra. 

- La senzillesa per lluitar contra les vanitats: En el discurs d'investidura, Pueyo citava les lògiques vanitats que s'amaguen rere el poder, per bé que defensava un tarannà senzill com a topall a les ínfules de grandesa. 

- Ni massa prudent ni excessivament agosarat: L'equilibri polític com a base d'un programa de govern és el que defensa el nou alcalde, que en la seva primera intervenció citava el polític i sociòleg Max Weber i la seva obra "La política com a vocació"; "Un excés de prudència ens pot fer  traïdors als principis, però el fracàs per un excés d'agosarament pot enfonsar per molt temps la causa en nom de la qual havíem assumit aquells riscos". El fet d'haver de governar en coalició l'obligarà a mediar sovint per arribar a acords.

- L'espai públic no és neutre: L'alcalde rebutja les tesis del PSC i Ciutadans, que advoquen per la neutralitat als espais públics. Pueyo defensa el contrari i exposa que es poden fer visibles les ideologies sempre i quan siguin respectuoses cap a la resta. "No existeix un espai públic despolititzat, perquè quan s’expulsa de l’espai públic l’expressió de les idees i fins i tot dels conflictes, no queda un espai neutral, sinó que preval és el sistema dominant, en un moment donat", assegura. 

- El conflicte català passa pel retorn a la política i a la negociació allunyant la unilateralitat: Pueyo diu que és complicat albirar un futur de convivència entre Catalunya i Espanya mentre siguin els tribunals els que tinguin el poder de decisió. En aquest sentit, l'alcalde de Lleida creu que s'ha de retornar a la negociació allunyant l'unilateralisme, en paraules de Daniel Innerarity, a qui cita en el seu discurs.