Temporers

El Síndic insta la Paeria a reforçar les mesures d'atenció als temporers

Ribó també remarca la necessitat d'una "intervenció integral" que impliqui totes les administracions públiques per fer front a l'arribada dels treballadors del camp

per Redacció, 11 de juny de 2019 a les 16:58 |
Imatge d'un dormitori de temporers | Arxiu
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, demana a l'Ajuntament de Lleida que doni continuïtat a les mesures contingudes en el projecte d'atenció i acollida de temporers i que el reforci. En aquest sentit, també remarca que és necessària una "intervenció integral" que impliqui totes les administracions públiques.

El Síndic va rebre diverses queixes per l'actuació de l'Ajuntament de Lleida en què s'indicava que el consistori no atenia correctament les necessitats d'aquestes persones i que els serveis d'allotjament que se'ls oferien eren insuficients. Després d'adreçar-se a la Paeria, aquesta va respondre al Síndic que el dels temporers és un "fenomen inabastable només amb recursos locals" però que tenien la voluntat de posar a disposició del col·lectiu "la millor atenció possible".


El Síndic de Greuges ha informat a través d'un comunicat de premsa que ja fa temps que estudia la situació en què es troben les persones que es desplacen a les comarques de Lleida per treballar en les campanyes de recollida de fruita. En molts casos, apunta, aquestes persones són contractades en els països d'origen i, en el marc de les condicions laborals previstes, se'ls facilita un allotjament durant el temps de contracte.

Tanmateix, afegeix, també hi ha un bon nombre de persones que es desplacen amb la intenció de trobar feina i que no disposen de cap allotjament ni dels recursos necessaris per aconseguir-ne i que, finalment, es veuen obligades a pernoctar a l'aire lliure o en assentaments en condicions "extremadament precàries".


Després rebre diverses queixes, el Síndic es va adreçar a l'Ajuntament de Lleida amb l'objectiu que facilités informació sobre les actuacions que havia dut a terme en relació amb aquesta qüestió i sobre els programes d'atenció i els recursos habilitats per l'Administració municipal per atendre els temporers. La Paeria va respondre que ja havien posat en marxa des de fa uns anys un projecte municipal en xarxa d'acollida als temporers, que incideix, sobretot, en la vessant social.

El Síndic diu que coincideix amb l'Ajuntament en què l'abordatge de les problemàtiques que aquesta situació comporta requereix una intervenció integral que impliqui totes les administracions públiques. El Síndic creu que cal una "actuació coordinada" en diversos àmbits relacionats amb la programació i el desenvolupament de la campanya de recollida de la fruita, però també que sembla "indispensable" un suport econòmic específic per tenir més disponibilitat d'allotjaments, mitjançant la recuperació de línies de finançament als ens locals per a la construcció o habilitació d'allotjament.

 

Participació