Una exposició busca identificar 199 lleidatans de principis del segle XX vestits de primera comunió

La mostra 'Saps qui són?' es pot veure al Consell Comarcal del Solsonès fins el pròxim 23 de juny

Una de les visitants de l'exposició
Una de les visitants de l'exposició | Estefania Escolà
NacióSolsona
11 de juny del 2019
Actualitzat a la 13:26h
Una de les visitants de l'exposició, Maria Lourdes Villaró, explica que li ha agradat molt la mostra.

199 nens vestits de primera comunió i sense identificar. Aquest és el recull de retrats que va realitzar durant els anys 30, 40 i 50 el fotògraf solsoní Josep Maria Vicens i que ara s'exposa al Consell Comarcal del Solsonès fins el pròxim 23 de juny. Sota el títol 'Saps qui són?', la mostra repta la memòria dels solsonins de més edat per tal d'aconseguir la identificació del major nombre de retratats.

La seva comissària, Rosa Vila, ha explicat a l'ACN que l'exposició també pretén ajudar a entendre el significat, no només espiritual sinó també social, de l'acte de la primera comunió. Així, s'hi poden veure detalls que expliquen el moment social i també el nivell econòmic del retratat. Per exemple, aquell qui era de família més adinerada duia una banda bordada, mentre que els fills de famílies més humils duien un simple llaç al braç.
 

Desenes de persones han visitat la mostra Foto: Ramon Estany


"Són fotos que cada família guardava en el seu record i veure-les ara és com endinsar-se en la seva història". Així ho ha explicat la Maria Lourdes Villaró, una de les persones que aquests dies ha visitat l'exposició 'Saps qui són?' al Consell Comarcal del Solsonès acompanyada d'una desena més d'avis. Entre ells, fins i tot, hi ha qui s'ha reconegut a ell mateix, com és el cas de la Teresa, que tenia d'altres fotos d'ella vestida de comunió, però no la que s'exposa ara a la mostra. "M'ha fet molta il·lusió trobar-me, crec que aquí tinc uns 8 anys", ha explicat.
 

Acte de presentació de l'exposició, a càrrec de la comissària Rosa Vila, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, i la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón Foto: Ramon Estany


La gent que visita l'exposició té un llistat buit amb números que corresponen a les fotos i que, en cas d'identificar, pot omplir amb el nom de la persona que creu que és la retratada.
 

Rosa Vila, comissària de l'exposició Foto: Ramon Estany


A banda de les fotografies, l'exposició també pretén ser una mostra de la moda i els costums del passat, ja que inclou objectes significatius de la primera comunió com gots, copes, vestits o estampes, entre d'altres.
 

Foto: Ramon Estany


Canvis segons la història

Les fotos del retratista Josep Maria Vicens varien segons l'època en la qual estan fetes. Les més antigues tenen un fons molt més carregat, amb flors i motius religiosos mentre que les més modernes no. Les nenes de les fotos més velles van vestides amb un vel molt més llarg i amb pentinats més rocambolescos, i els nens de casa bona duien una banda mentre que els de casa més humil un simple llaç al braç.

Totes les fotografies però, formen part de la història recent de Solsona i exposar-les ara és recuperar una part d'aquest passat. En marxar de l'exposició, com si d'una comunió es tractés, cada visitant s'endú de detall una bossa amb confits.
 

Avis mirant fotografies de la mostra Foto: Ramon Estany


La comissària de l'exposició 'Saps qui són?', Rosa Vila, explica per quin motiu han triat la temàtica de la primera comunió per fer la mostra
 

També s'hi pot veure fotos més actuals de primera comunió per contrastar les diferències de cada època Foto: Ramon Estany
 

Vestits de primera comunió Foto: Ramon Estany
 

Imatge de fotos de nens de primera comunió Foto: Ramon Estany