Mor als 88 anys l’historiador de la Pobla de Segur Llorenç Sànchez

Premiat amb la Creu de Sant Jordi l’any 2015, se'l considera un especialista en història pallaresa

Llorenç Sànchez, recollint la Creu de Sant Jordi l’any 2015
Llorenç Sànchez, recollint la Creu de Sant Jordi l’any 2015 | Generalitat
Redacció
10 de juny del 2019
L’escriptor i historiador de la Pobla de Segur, Llorenç Sànchez, va morir el passat divendres a l’edat de 88 anys. Sànchez va ser guardonat l’any 2015 amb la Creu de Sant Jordi pel conjunt d’una obra que depassa el centenar de títols i que constitueix una valuosa promoció de la Pobla de Segur, el Pallars i, per extensió, les comarques del Pirineu.
 
Llorenç Sánchez Vilanova va néixer a Barcelona l'any 1930, però per una sèrie d'esdeveniments familiars, va establir la seva residència a la Pobla de Segur des de ben petit, on més endavant treballà en una entitat d'estalvis. Va néixer en una família sense tradició cultural, però ja de molt petit la seva afició per la lectura i la seva facilitat creadora van potenciar una vocació d'escriptor.

Als anys quaranta, amb menys de vint anys, ja participava en diversos certamens literaris, com els Jocs Florals, on obtingué uns quants guardons. Malgrat no tenir formació acadèmica com a historiador, se'l considera un especialista en història pallaresa, principalment de la Pobla de Segur i de la Conca de Dalt.

Entre els seus llibres destaquen El comtat de Pallars 768-1491 (1975), El temple parroquial de la Pobla de Segur (1983) i L’aventura hidroelèctrica de la vall de Capdella (1991). També ha contribuït al progrés social i econòmic d’aquest entorn.