Pueyo serà el nou alcalde de Lleida a l'espera que els comuns entrin al govern amb JxCat

Els comuns veuen amb bons ulls l'alcaldia d'ERC i apostarien per fer-hi un pacte de legislatura però sense JxCat, a qui pengen l'etiqueta de partit de dreta

Miquel Pueyo i Toni Postius
Miquel Pueyo i Toni Postius | ACN
09 de juny del 2019
Actualitzat a les 11:46h
Miquel Pueyo es convertirà el proper dissabte en el nou alcalde de Lleida. La ciutat tancarà, així, amb gairebé 40 anys de governs liderats pel PSC i obrirà una nova etapa encapçalada per ERC però que arrencarà probablement sense un pacte de govern.

JxCat s'ha mostrat procliu a l'entesa amb els republicans, però el tercer actor que conforma la majoria sobiranista a la Paeria, el Comú de Lleida, desfulla (i ho farà encara en els propers dies) la margarita sobre la seva entrada a govern. Els comuns veuen amb bons ulls l'alcaldia de Pueyo i apostarien per fer-hi un pacte de legislatura, però només amb ell, no pas amb l'antiga Convergència, a qui pengen l'etiqueta de partit de dreta i corrupte que xoca amb els seus postulats progressistes i renovadors

Pueyo serà investit alcalde amb el dubte de si podrà formar un govern a tres bandes o només amb JuntsxCat


Les reunions a tres bandes que s'han anat fent d'ençà dels comicis han servit per començar a acostar posicions a nivell programàtic, però no s'han abordat qüestions de més profunditat atesa la posició poc definida del Comú a l'hora d'entrar o no a governar. Tot ha estat, de moment, una navegació superficial a l'espera dels comuns, que aquest diumenge es reuneixen en assemblea. Molts confien que la formació decideixi sobre aquest fet, però no sembla que la qüestió tingui un final ràpid.

Fonts del Comú apunten que la trobada servirà per fixar el vot en relació a la investidura del nou alcalde, però no per debatre l'entrada a govern, una decisió que s'anirà madurant en els propers dies i que es prendrà "quan el cartipàs estigui sobre la taula". Pueyo, doncs, serà investit sense saber del tot quin serà el seu executiu. 

Els comuns es reuneixen aquest diumenge en assemblea però no tenen previst abordar la qüestió de l'entrada de govern, que prendran quan s'obri a parlar del cartipàs


Des de JuntsxCat s'assegura que s'acceleraran les negociacions tan bon punt se sàpiga el camí que agafen els comuns, i apunten internament en un paper destacat de Toni Postius, el candidat de la formació que es coneix bé el funcionament de la casa després de vuit anys com a regidor de CiU. L'ascendent de Postius pot frenar l'entrada dels comuns, que expliquen que la seva decisió serà "independent" i sense la influència del que passa a Barcelona amb Ada Colau. "Pensen que el passa a la capital té repercussió a Lleida, i no és així perquè nosaltres no busquem cap cadira", expliquen des del Comú a aquest diari. 

Des d'ERC es veu amb satisfacció els punts d'acord de programa que s'han bastit amb les dues formacions, però emplacen a noves reunions per acabar de tancar l'acord que a falta d'una setmana per obrir la nova legislatura, segueix obert.