El cel fosc del Montsec rep un nou i prestigiós reconeixement internacional

El Parc Astronòmic Montsec ha estat distingit com a ambaixador platí de cels foscos per la International Astronomical Union

Redacció
06 de juny del 2019
Imatge dels telescopis del COU
Imatge dels telescopis del COU | Parc Astronòmic del Montsec
L'associació de les principals agrupacions i societats astronòmiques del món, l'International Astronomical Union (IAU), ha distingit al Parc Astronòmic Montsec (PAM) com ambaixador platí, en el marc del projecte DarkSkies for All (Cels Foscos per a Tothom) que desenvolupa tot coincidint amb el seu centenari. Els equipaments d'Àger (a la Noguera) i de Sant Esteve de la Sarga són els únics de tot l'Estat espanyol que han rebut la designació en aquesta categoria.

L'IAU compta amb més de 12.500 socis individuals i 74 països oficials i segons ha explicat la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera en funcions, Concepció Cañadell, el reconeixement ha posat en valor la tasca que es duu a terme a l'hora de "sensibilitzar i informar a la societat, principalment a la joventut, sobre la importància de preservar el cel nocturn".

Per la seva banda, el director científic del PAM, Salvador J. Ribas, ha assenyalat que el projecte global DarkSkies for All té com a objectiu crear consciència de la necessitat de conservar el cel nocturn. Entre els seus objectius hi ha arribar als estudiants i formar una nova Xarxa d'Ambaixadors de Cels Foscos per involucrar al públic en accions de protecció contra la contaminació lumínica, incloent-hi accions de pressió sobre els governs.