El bisbat es planteja recórrer una sentència desfavorable sobre l'art de la Franja

Salvador Giménez Valls explica que Barbastre-Montsó li va demanar per carta que sortís del Consorci per lliurar les 111 obres

Redacció
31 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:35h
Imatge del bisbe de Lleida al judici
Imatge del bisbe de Lleida al judici | ACN
El Bisbat de Lleida no tanca la porta a recórrer la sentència del Jutjat de Barbastre en relació amb el litigi per les obres d'art de la Franja, en cas que acabi sent desfavorable per als interessos lleidatans. El bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, ha dit que "és un recorregut que haurem d'anar determinant les parts actores, tant el que demanda com el que és demandat, i podem recórrer un o altre o no recórrer ningú", tot i que "això ho sabrem quan tindrem la sentència a la mà, després de llegir-la i estudiar-la".

Giménez Valls també ha explicat que va rebre una carta del Bisbat de Barbastre-Montsó demanant que el de Lleida sortís del Consorci del Museu de Lleida per lliurar les obres a l'Aragó a la qual el Giménez Valls va respondre recordant que "no té competència per lliurar les obres" pel fet que estan protegides per la Llei de patrimoni català.

El bisbe ha afirmat que el Bisbat de Lleida vol llegir la sentència i estudiar-la per tal de veure les possibilitats que hi ha pel que fa a la possibilitat de recórrer-la o no, primer davant l'Audiència d'Osca i, posteriorment, al Suprem. "Hi ha passos i hem d'esperar", ha dit, tot remarcant que amb el procediment civil "entrem en la dinàmica del que és la justícia i d'una persona que acusa i d'una altra que es defensa". El bisbe lleidatà, però, espera que el Jutjat número 1 de Barbastre no emeti sentència, com a molt aviat, abans de finals de l'estiu. 

Giménez Valls ha afirmat que amb la demanda civil el litigi "ha començat de zero", després de les sentències vaticanes que donaven la raó a l'Aragó. El Bisbe de Lleida ha dit que, "per responsabilitat meva, he de presentar tota la documentació que tenim a la justícia civil". "No tenim cap interès de fer-nos mal però, per responsabilitat, hem de defensar el que pensem tècnics, juristes i jo mateix per defensar el que tenim aquí i arribar fins on ens digui la llei", ha assenyalat.

Salvador Giménez ha remarcat que "no és una batalla entre Aragó i Catalunya sinó que és un petit litigi entre dues diòcesis". Així mateix, ha lamentat la "pressió" que li comporta perquè "qüestions materials no haurien de ser el que porti més treball a un bisbe". El Bisbe de Lleida ha expressat la seva confiança en la justícia i al final "ens dirà què cal fer" malgrat que confia que el recorregut d'aquest litigi per la via civil s'allargarà anys i quan s'acabi resolent definitivament Giménez Valls ja no estarà al capdavant del Bisbat de Lleida. 

D'altra banda, Salvador Giménez Valls ha explicat que va rebre una carta -tot i que no ha concretat en quin moment- en què el Bisbat de Barbastre-Montsó demanava al de Lleida que sortís del Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal per lliurar a l'Aragó les obres d'art en litigi.

"És millor que actuem tots en consonància d'un consorci on estan Generalitat, Diputació de Lleida, Paeria, Consell Comarcal del Segrià i el Bisbat de Lleida", ha defensat. Giménez Valls ha remarcat el fet que "el bisbe surti i s'emporti les peces és una cosa que la llei impedeix". Així ho va traslladar en la resposta que va trametre al bisbat aragonès, recordant que les obres reclamades per Barbastre-Montsó formen part de la col·lecció del Museu de Lleida i, per tant, esta protegides per la Llei de patrimoni català.