Investigació

Investigadors de l'Arnau de Vilanova guanyen un Premi Merck per un estudi del càncer de còlon d'alt risc

L'estudi, premiat amb 30.000 euros, diferencia els pacients amb risc alt de metàstasi i els personalitza el tractament

per Redacció , 30 de maig de 2019 a les 13:08 |
Imatge de l'equip que ha rebut el premi | Arnau de Vilanova
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un grup d’investigadors de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL), liderats per Antonieta Salud, cap del Servei d’Oncologia Mèdica, han guanyat un Premi Merck d’Investigació 2019 valorat en 30.000 euros per un treball sobre el càncer de còlon d’alt risc.

L’equip lleidatà ha estat distingit en l’àrea d’investigació clínica en tumors del tracte aerodigestiu, amb el projecte titulat “Predicció de micrometàstasis en pacients amb càncer de còlon localitzat d’alt risc”. Un estudi que permet personalitzar el tractament d’aquests pacients. Aquests guardons han premiat un total de 7 equips d’investigadors de tot l’estat espanyol.


Salud ha explicat que els pacients amb càncer de còlon localitzat amb un risc alt de desenvolupar una metàstasi obtenen un gran benefici del tractament adjuvant. En canvi, els pacients de risc baix estan exposats als efectes adversos del tractament innecessàriament. 

Aquest projecte pretén identificar una signatura molecular de micrometàstasis que ajudi a distingir entre els pacients amb càncer de còlon d’alt i de baix risc. D’aquesta manera, els d’alt risc poden rebre una tractament estimulador més llarg i intens, amb un seguiment més exhaustiu.


La capacitat de determinar si un pacient ha sofert una disseminació de les cèl·lules del tumor primari, quan encara no són visibles ni es poden detectar mitjançant altres sistemes, ajuda a determinar un tractament més precís i efectiu.

 

Participació