Pueyo obre negociacions amb Junts per Lleida i el Comú i sondejarà un pacte «republicà» a la Paeria

ERC inicia aquest dimarts a la tarda les primeres reunions per tancar l'acord i la setmana que ve l'alcaldable republicà es vol trobar amb tots els candidats

Miquel Pueyo, alcalde electe de Lleida
Miquel Pueyo, alcalde electe de Lleida | ACN
ACN / Àlvar Llobet
28 de maig del 2019
Actualitzat a les 18:36h
El candidat d'ERC i guanyador de les eleccions municipals a Lleida, Miquel Pueyo, vol respectar la "comoditat política" de JxCat i el Comú de Lleida a l'hora de decidir si prefereixen formar part del govern de la Paeria o quedar-se a l'oposició i donar-hi suport. L'alcalde electe prioritza un acord republicà, una idea que és ben vista per la candidatura de Toni Postius, que no veu complicat un pacte.

Els republicans comencen aquest dimarts a la tarda dels primeres reunions amb les dues formacions per tancar un acord. Segons Pueyo, ara cal veure fins a quin punt "compartim uns objectius macropolítics" i també un full de ruta per "reaccionar responsablement a l'onada cívica pel canvi que s'ha produït a la ciutat". Pueyo també te previst reunir-se la setmana que ve amb tots els candidats a la Paeria, inclòs alguns dels que s'han quedat sense representació com la de la Crida-CUP.

Miquel Pueyo ha recordat aquest dimarts en una entrevista a l'ACN que ja havien deixat clar que si guanyaven les eleccions, el seu espai preferent de negociació era el "marc republicà", amb JxCat, el Comú de Lleida i la Crida-CUP. Membres de la candidatura ja s'han posat en contacte amb les dues formacions que tenen representació a l'Ajuntament i les reunions començaran aquest dimarts a la tarda i continuaran demà dimecres. 

Amb aquests primers contactes, Pueyo vol tenir clar quins objectius comparteixen amb JxCat i el Comú així com quina és la seva "comoditat política" a l'hora de decidir si volen entrar a formar part d'un possible govern municipal integrat per les tres formacions. ''Encara estem lluny del repartiment de regidories'', ha afirmat Pueyo, que veu prioritari calcular les coincidències en un full de ruta que doni resposta a "l'onada cívica pel canvi que s'ha produït a la ciutat". En aquest sentit, Pueyo afegeix que no només és el ''canvi honest'' que proposava ERC sinó que s'ha trobat amb una certa "sensació d'eufòria cívica" pel fet d'haver-hi un canvi a la Paeria després de 40 anys de PSC. 

D'altra banda, Pueyo ha elogiat la reacció "responsable i institucional" que va tenir Fèlix Larrosa quan va reconèixer la victòria d'ERC i va anunciar que faria una oposició lleial, oberta a converses i negociacions. En aquest sentit, el republicà està convençut que Larrosa sabia perfectament que "40 anys de govern pesaven molt" i difícilment podria intentar "combinacions peculiars" per mantenir l'alcaldia.

Auditoria als comptes de la Paeria

Una de les primeres coses que vol fer Miquel Pueyo quan sigui paer en cap és fer una auditoria als comptes de la Paeria per saber al detall l'endeutament però també el funcionament dels serveis i altres qüestions de caràcter intern. Per fer-ho espera comptar amb la complicitat del personal i els ha animat a participar en una nova etapa que pot generar en l'estructura una "certa il·lusió". Quan tingui els resultats d'aquesta auditoria, Pueyo té previst fer-los públics i explicar que s'han trobat tot i que no creu que hi hagi "cap monstre als calaixos". 

En aquest sentit, Pueyo també vol aclarir els escàndols de corrupció i els informes de la Sindicatura de Comptes en relació a la Paeria tot i que prefereix més no "llençar acusacions sobre la base d'indicis".