La mesa del Congrés suspèn els diputats presos l'últim dia de campanya

La mesa aprova la mesura, amb l'oposició de Podem, després de rebre l'aval dels lletrats

Els presos polítics, al Congrés dels Diputats
Els presos polítics, al Congrés dels Diputats | Europa Press
Aida Morales
24 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:48h
La mesa del Congrés ha decidit suspendre -l'últim dia de campanya- els diputats presos, tal com recomanava l'informe jurídic dels lletrats de la cambra baixa. En aquest informe s'avala la suspensió d'Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez -que el passat dimarts van prendre possessió del càrrec-, sota l'empara de l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LECrim). 

El document estableix que "correspon a la mesa declarar automàticament suspesos en l’exercici del càrrec" els diputats presos, i que ha d'assenyalar "l’abast d’aquesta suspensió". 

La mesa, de fet, ja va dir que faria cas d'allò que recomanessin els lletrats del Congrés. No obstant això, i tal com ja va avançar a NacióDigital el diputat d'En Comú Podem Gerardo Pisarello, secretari primer de la mesa, el seu partit s'oposa a la suspensió perquè fan una lectura garantista del reglament del Congrés. 

Segons Batet, però, l’objectiu és "en tot moment preservar el sistema constitucional, la cambra i les funcions de la mesa”, i “garantir que les decisions que s’adoptin siguin estrictament conformes a dret i amb seguretat jurídica”. 

El maldecap de Batet

La suspensió dels presos ha resultat un maldecap per a Batet des del primer moment en què va ser elegida presidenta del Congrés. El PP, Cs i Vox li van demanar que suspengués automàticament els presos en funció del reglament del Congrés, i el PP fins i tot va amenaçar de presentar una iniciativa per reprovar-la i de portar-la a la justícia per suposats delictes de prevaricació i desobediència.

Però Batet va decidir ser prudent, i va tornar a demanar que el Tribunal Suprem es pronunciés sobre l'aplicació de l'article 384bis de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim), el mateix que el jutge Pablo Llarena va utilitzar per suspendre els diputats al Parlament de Catalunya. La resposta de l'alt tribunal espanyol, però, no va ser l'esperada, ja que -a través d'una breu resolució- va retornar la pilota al Congrés. 

El president de la sala penal, Manuel Marchena, va reiterar que la via per a una possible suspensió dels presos hauria de venir per l’aplicació de l’article 21.2 del reglament del Congrés, que estableix que un cop rebut un suplicatori de la Justícia es poden suspendre diputats que es trobin en situació de presó preventiva. Marchena situava, d’aquesta manera, la decisió a mans de la mesa del Congrés, i deslligava la necessitat d'un suplicatori perquè els presos ja estan en fase de judici oral.