Agricultura

Unió de Pagesos reclama que es defensi a Europa els interessos de l'agricultura familiar

El sindicat considera que les eleccions europees "posen en joc el model agrari"

per Redacció, 24 de maig de 2019 a les 09:31 |
Una cuba escampant purins | Adrià Costa
Unió de Pagesos ha instat aquest dijous a les forces polítiques que concorren a les eleccions europees del 26-M a defensar interessos de l'agricultura familiar. L'organització agrària considera que les eleccions europees "posen en joc el model agrari" i, per això, reclama una Política Agrària Comuna (PAC) "adreçada als professionals", un "reforç de la presència dels productes agroalimentaris de la Unió Europea a través de l'etiquetatge" i "una revisió dels acords comercials per lluitar contra la competència deslleial". Unió de Pagesos aposta per una política comercial "que preservi el model productiu europeu a través dels principis de la preferència comunitària, la reciprocitat i la precaució".

El sindicat defensa que la PAC reservi els pagaments directes "per a l'agricultor genuí", és a dir, els ingressos agraris del qual suposen almenys un 25% del total de la seva activitat econòmica, amb l'excepció d'aquells perceptors de 1.250 euros o menys anuals. El sindicat també defensa que els estats membres estableixin un pagament complementari per als agricultors i ramaders les rendes dels quals depenguin més d'un 50% de l'activitat agrària. Així mateix, UP vol que les referències històriques per fer els pagaments siguin substituïdes pel potencial agroeconòmic. 


A més, Unió de Pagesos reclama que la condicionalitat de la futura PAC "sigui ajustada a les actuals pràctiques beneficioses per al medi ambient" i que "les noves exigències siguin voluntàries i compensades". També vol que la PAC "estabilitzi els mercats i contempli reserves estratègiques, així com que desencadeni de manera objectiva les pertorbacions de mercat".

D'altra banda, el sindicat reclama que els estats puguin diferenciar els pagaments per a les explotacions en zones amb limitacions naturals. També demana "respecte" a la governança del desenvolupament rural, que és competència de les comunitats autònomes a l'estat espanyol. 

Per reforçar la posició dels productors agraris a la cadena alimentària, l'organització agrària persevera en què cal establir un percentatge del 8% de la quota de mercat a la indústria agroalimentària, la distribució i el comerç minorista per sobre del qual sigui considerada la posició de domini. "Un cop aquesta sigui regulada, es podrien perseguir i sancionar les pràctiques abusives", segons UP. En la mateixa línia, el sindicat malda perquè la Unió Europea reguli la prohibició de la venda a pèrdues tenint en compte tots els costos directes i indirectes, "per determinar un ús il·lícit dels productes agraris com a reclam comercial". 

Unió de Pagesos també reclama "universalitzar" l'etiquetatge d'origen dels productes alimentaris, fet que "permetria oferir als consumidors una informació comprensible perquè puguin apostar per un consum responsable que posi en relleu el model productiu i la tasca dels agricultors i ramaders europeus".


D'altra banda, el sindicat llança la proposta per tal que la Unió Europea creï observatoris de preus i de costos de producció i promogui estudis sobre la cadena de valor dels productes agraris.

 

Participació