El Congrés ajorna la suspensió dels diputats presos

La mesa demana un informe als lletrats del Congrés i evita prendre una decisió, després que avui el Suprem hagi tornat la pilota a Meritxell Batet

La mesa del Congrés, reunida aquest dijous
La mesa del Congrés, reunida aquest dijous | ND
Irene Ramentol / Sara González
23 de maig del 2019
La mesa del Congrés ha ajornat aquest dijous la decisió sobre la suspensió dels diputats presos. L'òrgan s'ha reunit aquest migdia, convocat per Meritxell Batet, però no ha pres cap determinació sobre com procedir amb Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez. Per contra, ha decidit guanyar temps, per la via de demanar un informa als lletrats de la cambra.

Aquest moviment de la mesa arriba després que, avui mateix, el Suprem hagi tornat la pilota a la presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet. En un ofici, s'ha remès a una interlocutòria que l'alt tribunal va enviar a la cambra el 14 de maig passat en què els magistrats apuntaven el camí a seguir i esmentaven l'article 21 del reglament de la cambra baixa, que preveu la suspensió de diputats que estan empresonats.

A més, diu que és "inviable" elaborar l'informe que els sol·licitava Batet, que volia que el tribunal fes aclariments sobre si es podia suspendre els diputats empresonats a través de la via del 384 bis. Es tracta del mateix article de la Llei d'Enjudiciament Judicial que va fer servir el magistrat instructor Pablo Llarena el juliol per suspendre els diputats al Parlament.

Batet volia esquivar un primer problema en el si de la mesa, que ostenta una majoria d'esquerres gràcies a la suma del PSOE i Podem. Els de Pablo Iglesias, com explicava Gerardo Pisarello en una entrevista a NacióDigital, s'oposaran a una possible suspensió i aposten per buscar vies alternatives per abordar la qüestió. Des de Podem, consideren que impedir que els diputats independentistes exerceixin el càrrec xoca amb la voluntat del govern de Pedro Sánchez d'establir vies de diàleg amb l'independentisme. 

La Fiscalia demana la suspensió immediata dels presos

Precisament aquest dimecres la Fiscalia del Tribunal Suprem també ha presentat un escrit davant el Suprem on demanava al tribunal que ordeni “l’aplicació immediata” de la suspensió de les seves funcions com a diputats als presos per la via de l’article 384 bis de la LECrim. 

Els presos previsiblement seran suspesos: "La llei és bastant clara"

Aquest dimecres Batet ja va avançar en una entrevista a la Cadena Ser que previsiblement els presos serien suspesos, perquè “d’acord a la Llei tot indica això”. “La Llei d’Enjudiciament Criminal és bastant clara, el reglament també, però en qualsevol cas és bo respectar els temps i és bo que la mesa es reuneixi per posar en comú algunes reflexions”, va dir.

La mesa també té sobre la taula les peticions que el PP i Cs li van presentar aquest dimarts després de la sessió constitutiva del Congrés. Les dues formacions de la dreta no només li reclamen que suspengui immediatament els presos, sinó que revisi els juraments o promeses que van fer els diputats aquest dimarts per si es pot declarar nul·la alguna presa de possessió. 

El PP també va presentar una proposta de reforma del Reglament “sobre la forma en què s’ha de prestar jurament o promesa de l’acatament de la Constitució” perquè els diputats només puguin dir “si, ho juro” o “si, ho prometo”. 

La suspensió de Romeva, després de les eleccions

El president del Senat, Manuel Cruz, ha afirmat que "no creu" que la mesa de la cambra alta pugui resoldre la suspensió de Raül Romeva com a senador aquesta setmana. Segons ha dit Cruz, és una qüestió "de dies" i no "d'hores" i ha explicat que estan "a l'espera del que diguin els lletrats". En aquest sentit, Cruz ha dit que el procediment va "en paral·lel" al del Congrés sobre la suspensió dels altres diputats en presó preventiva.

El nou president del Senat ha puntualitzat que el reglament de la cambra alta "no és exactament igual" que el de la cambra baixa i ha dit que s'ha "d'analitzar amb compte". En una entrevista a Onda Cero aquest dimecres al matí, Cruz també ha defensat que la fórmula que va utilitzar Romeva per prometre el càrrec -es va autodenominar "pres polític"- està permesa i avalada per jurisprudència del Tribunal Constitucional. "L'afegitó que se li pugui posar a l'acatament és irrellevant", ha dit Cruz.

Resposta del Suprem a la pr... by on Scribd