Patrimoni

El Memorial Democràtic descataloga com a monument franquista la rèplica de la creu de terme de Tàrrega

El dictamen arriba després que el consistori esborrés fa uns dies la inscripció que figurava a la peanya

per Redacció , 23 de maig de 2019 a les 12:18 |
Imatge de la rèplica de la creu de terme | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Memorial Democràtic de la Generalitat ha descatalogat com a monument franquista la rèplica de l'antiga creu de terme gòtica ubicada a la plaça Major de Tàrrega.

El dictamen s'ha emès després que tècnics contractats pel consistori procedissin fa uns dies a esborrar la inscripció "A nuestros caídos 1936 – 1939" que figurava en la peanya del conjunt monumental. Culminada aquesta operació, la creu de terme ha estat eliminada de la base de dades del Memorial on s'inventaria la simbologia franquista que perdura en els carrers i places de Catalunya. Així ho ha comunicat el director del Memorial, Jordi Font, en una carta tramesa a l'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló.


Segons Perelló, la resolució del Memorial Democràtic confirma que una vegada esborrada la inscripció de la peanya, la rèplica de la creu de terme "no pot ser pas considerada com un vestigi franquista". En aquest sentit, ha afegit que Tàrrega "continuarà vetllant per eliminar qualsevol resta de simbologia franquista present al municipi". La inscripció que s'ha esborrat de la base de la creu es va gravar els anys 50 del segle passat, quan es va instal·lar la rèplica de la creu de terme gòtica a la plaça Major conservant, però, el capitell original del segle XV.

El conjunt original medieval s'exhibeix al Museu Tàrrega – Urgell


A finals de l'any 2013 es va substituir el capitell per una còpia i es va dipositar l'original al fons permanent del Museu Tàrrega – Urgell, on ja es custodiava la peça principal de la creu, completant així la museïtzació d'una de les joies escultòriques medievals de Tàrrega.

Finalment, i coincidint amb les obres d'adequació de la plaça Major, l'Ajuntament de Tàrrega es va posar en contacte amb el Memorial Democràtic per rebre assessorament sobre com modificar la peanya i ocultar la inscripció franquista, tapant-la o esborrant-la. Finalment es va optar per esborrar-la alhora que es va determinar de mantenir la rèplica de la creu medieval al seu emplaçament actual a la plaça Major. 

 

Participació