1 de 10
Eleccions municipals 2019

MAPA La crisi de la pagesia sacseja l'Aran i el Pla d'Urgell

Consulta en quines comarques aquesta és la temàtica que més marca la campanya i en quines és una qüestió secundària

per NacióDigital, 22 de maig de 2019 a les 10:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, la puntuació sobre 10 que rep com a problemàtica aquesta temàtica i l'enllaç a la notícia específica sobre la comarca. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.


La crisi del sector primari és una de les principals problemàtiques a quatre comarques ben diferents. En el cas del Baix Ebre i el Montsià, la caiguda de preus, lligada a la globalització i l'afectació de les inclemències meteorològiques -incrementades pel canvi climàtic- han convertit aquest en un sector molt castigat. Darrerament, ha esclatat la crisi dels cítrics, però el sector pesquer, o el de l'oli o, fins i tot el de l'arròs, no se'n lliuren.

En el cas del Pla d'Urgell, l'èxode de ciutadans cap als grans nuclis urbans afecta sobretot a la ramaderia. Fer possible un relleu generacional i potenciar les capacitats de transformació de la matèria primera són els reptes de la comarca.


La gestió de l'os Goiat

Finalment, quant a l'Aran, amoïna especialment l'afectació de l'os Goiat, el qual, després de finalitzar la seva hibernació, ja ha protagonitzat diversos casos d'atacs a ramats. La manera com s'ha gestionat el cas sempre ha generat polèmica dins de la comarca i ha suscitat força crítiques per part de l'actual Síndic.


En canvi, la crisi de la pagesia no afecta tant les comarques de costa, del Tarragonès en amunt, amb l'excepció del Baix Llobregat, on el Parc Agrari manté el perfil d'espai obert dedicat a la producció d'horta per a consum de proximitat, però li falta relleu generacional.
 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca
   
Participació