Jordi Ignasi Vidal: «Roigé vol pactar amb qui sigui per ser alcalde, i no és ètic. En política no tot s'hi val»

El candidat d'ERC i alcalde de Balaguer anuncia una consulta ciutadana per prioritzar les grans obres de la ciutat i tanca la porta a pactar amb el bloc del 155

21 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a la 13:25h
Jordi Ignasi Vidal, candidat d'ERC i alcalde de Balaguer
Jordi Ignasi Vidal, candidat d'ERC i alcalde de Balaguer | Àlvar Llobet
Jordi Ignasi Vidal (1965) és alcalde de Balaguer des del 2015. El seu partit, ERC, no va guanyar les eleccions però va arribar a l’alcaldia gràcies als vots de socialistes i cupaires. Quatre anys després, Vidal aspira a vèncer a la capital de la Noguera amb un marge suficient que eviti que el seu principal rival polític, Josep Maria Roigé, basteixi acords que poguessin fer descarrilar el seu segon mandat. El republicà defensa que la tasca de govern ha de tenir continuïtat en els propers anys i anuncia un procés participatiu per prioritzar les grans obres.

- Quina diferència hi ha entre la seva primera candidatura l'any 2015 i l'actual?

- Abans de ser regidor tens una visió de les coses, quan ho ets, un altra i quan et converteixes en alcalde, una de diferent. Els mecanismes de l’administració els coneixes a mesura que els vas utilitzant, i això ens ha passat com a govern municipal. La nostra gestió ha estat un crescendo que ha anat de la cautela inicial a l’impuls polític que ens ha fet veure que podem canviar coses i transformar la ciutat. Qüestions com la renovació de l’oci nocturn, els processos participatius o l’abordament de la reforma horària estem en disposició de tirar-les endavant.

- El seu govern ha agafat velocitat just ara que li arriben eleccions.

- Hem crescut com a executiu i en els primers mesos de la propera legislatura podrem implementar projectes que ja estan enllestits. En el tram final d’aquest mandat hem hagut de governar amb els braços lligats a causa del tripartit de l’oposició que ha votat en contra de les nostres propostes de manera poc raonable. Plantegem una pista d’atletisme al Secà, tots els partits la porten al seu programa però quan va passar per ple hi van votar en contra.

En el tram final d’aquest mandat hem hagut de governar amb els braços lligats a causa del tripartit de l’oposició que ha votat en contra de les nostres propostes de manera poc raonable


- Es calla més coses ara que és un candidat que ha estat alcalde en els darrers quatre anys?

- Quan arribes a ser alcalde has de ser conscient del càrrec que ocupes. No pots entrar en debats ni en crítiques constants perquè representes tots els balaguerins. Aquest no ha de ser el meu paper. El càrrec influeix caràcter, i encara que jo sigui una persona que m’agradi conversar i contraposar idees sóc conscient del càrrec que represento.

- ERC és favorita per guanyar les eleccions municipals a Balaguer?

- Crec que sí. És la força que aconseguirà més vots, però em preocupa si el nostre resultat serà suficient.

ERC serà la força més votada, però em preocupa si el nostre resultat serà suficient perquè Junts per Balaguer està disposat a pactar amb qui sigui per governar


- Per què?

- Josep Maria Roigé deia que havia de ser alcalde el candidat de la llista més votada, i ara ha canviat de discurs. Junts per Balaguer pretén pactar amb tots els partits per acabar governant la ciutat i això podria suposar que no es tingués en compte els vots de la gent.

- Trencar el govern amb el PSC li pot passar factura a nivell electoral. Va ser un error aquella decisió?

- No fem les coses en funció dels vots, sinó des del convenciment. En aquella entesa hi havia coses que trontollaven des del mes de setembre del 2017, però els empresonaments dels polítics independentistes va precipitar el trencament de les relacions, perquè les diferències eren molt de fons. No obstant, crec que el PSC ha venut aquella situació com una expulsió, i no va ser així.

- Com va ser?

- El líder del grup socialista, Carlos Garcia, em va assegurar que preferia que el govern d’ERC fes un anunci públic dient que els expulsava i no pas que expliqués que havia estat un trencament acordat. També em va demanar que s’executés la ruptura després de la Festa Major, i així ho vaig acceptar.

- Ha fet victimisme el PSC?

- Sí, no hi va haver cap expulsió. Si hagués estat així els regidors socialistes haurien acabat la seva trajectòria al govern just després de la decisió. Ho vam pactar i la seva marxa va ser passades les festes.

- Creu que és viable ara un pacte amb els socialistes?

- No és el mateix la investidura que la formació de govern. En el primer escenari hi ha marge per tal que els partits puguin votar un candidat si l’altre no li acaba de fer el pes, però en el segon ja s’ha de posar el programa damunt la taula, i aquí ja és més complicat arribar a acords. Amb el PSC ens hem anat distanciant en aquests darrers mesos, sobretot per la visió de la política catalana i espanyola. Els socialistes han de repensar també quina ha de ser la seva manera de funcionar al consistori, perquè sovint han votat en contra de les propostes del govern municipal per tocar la moral.

- Li tanca la porta també al PSC.

- Teníem un respecte mutu a inici de mandat, i l’acord va funcionar. No obstant, ells veien bé l’aplicació de l’article 155 i jo penso que el líder del meu partit és a la presó i la secretària general, Marta Rovira, i la consellera Meritxell Serret a l’exili. Per bastir un projecte de quatre anys amb alguna formació hi has de confiar, i ara mateix això no passa amb el PSC.

- I amb qui els faria?

- Descarto d’entrada PP, Cs i Vox, perquè encara que ens podríem trobar en votacions puntuals en qüestions de ciutat, tenim molt poc a veure en projecte municipal i nacional.

- Vostès alerten del perill que suposa Junts per Balaguer i els pactes que vol fer Roigé.

- Vol pactar amb qui sigui per ser alcalde, però en política no tot s’hi val. Cal tenir uns valors ètics. Hi ha partits amb els quals no podem compartir segons quines coses! Roigé fa escarafalls independentistes i després resulta que estaria disposat a pactar amb Cs o PP per governar la ciutat; com s’entén això?

- Li fa por aquest pacte?

- El resultat ha de ser prou clar i contundent per evitar hipotètics acords post-electorals. Si creuen que el nostre projecte és el millor per Balaguer, que ens votin. No fem invents. Estic segur que en aquestes eleccions molts electors votaran Puigdemont a les europees i a ERC a les municipals. Podem acreditar que hem treballat i hem començat a transformar la ciutat. I en alguns casos ho hem fet a nivell intern de l’ajuntament, una feina poc lluïda però molt necessària per a desenvolupar altres projectes.

- Com quin?

- L’Oficina d’Atenció Ciutadana no la podíem obrir si no hi havia una renovació de l’equip tècnic i informàtic de l’ajuntament. Ho hem fet i estem en disposició de posar-la en marxa en els propers mesos. Estem marcant el tempo de la ciutat i hem proposat projectes que se’ns els apropien la resta de formacions polítiques.

- Considera que el d'ERC és el vot útil?

- És un concepte enganyós, per què és útil un vot? Per fer que un grup municipal pugui governar o per evitar que algun altre ho faci? L’elector ha de votar d’acord amb el que pensa i valorant la feina que s’ha fet. Destaco que hem impulsat tasques d’agents cívics, jardiners, vetlladors per a la gent gran, educadors de carrer... durant la legislatura passada no hi havia res d’això perquè tot s’invertia en arranjament de façanes. El viver d’empreses és també un exemple de a tasca d’aquest govern. Quan vam entrar ens vam trobar sense activitat al CEEI i hem començat de zero.
 
- La Paeria de Balaguer està sanejada econòmicament?

- Vam arribar amb un 102% d’endeutament i acabem la legislatura amb un 48%. No ens agrada demanar crèdits per petites inversions perquè considero que s’ha de fer quan es vol impulsar una gran obra com una pista d’atletisme, la recuperació del Teatre Condal o la piscina climatitzada. Aquestes obres les sotmetrem a la votació ciutadana per valorar quina prioritzem.

Vam arribar amb un 102% d’endeutament i acabem la legislatura amb un 48%. En el proper mandat sotmetrem a votació ciutadana les grans obres que hem d'abordar


- Posar urnes al carrer per tal que la gent voti?

- Exactament. Ho farem per als projectes transversals que afectin tota la ciutat.

- Quina primera mesura prendrà si es converteix en el proper alcalde de la ciutat?

- Posar en marxa els projectes que no ens ha deixat arrencar la Junta Central. Obrir l’aplicació mòbil de la bústia ciutadana, que s’ha fet des de l’ajuntament, iniciar el procés participatiu per consultar a la ciutadania sobre la prioritat de les grans obres, engegar els debats i estudis de la reforma horària, encetar el projecte de murals als marges del riu Segre...

- Quin és el seu horitzó polític?

- Sóc de l’opinió que les legislatures haurien de durar cinc anys, perquè amb quatre hi ha moltes coses que no es poden acabar. No vull perpetuar-me en els càrrecs però tampoc sé com anirà el futur i ara estic centrat en aquesta contesa electoral. Els polítics, però, hem de donar exemple i no aferrar-nos a les cadires.