Josep Maria Roigé: «M'obro a pactar amb tots els partits perquè el projecte per Balaguer és prioritari»

El candidat de Junts per Balaguer assegura que el govern d'ERC ha governat amb un excés de burocràcia i acusa Jordi Ignasi Vidal de no haver sabut transformar a ciutat

Josep Maria Roigé, candidat de Junts per Balaguer
Josep Maria Roigé, candidat de Junts per Balaguer | Àlvar Llobet
20 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a la 13:26h
Josep Maria Roigé (1960) vol tornar a ser alcalde de la capital de la Noguera. Després de quatre anys al despatx del Mercadal, el líder de Junts per Balaguer bandeja la reivindicació independentista en benefici d’un projecte per la ciutat que vol consensuar amb totes les formacions polítiques. Vol guanyar les eleccions, però sobretot pretén governar. Per fer-ho no fa escarafalls a cap candidatura, tampoc a la d’ERC, tot i la “deixadesa” amb la que ha governat en aquesta darrera legislatura.

- Vostè ha estat regidor a l’oposició i alcalde de Balaguer. Des de molt jove està en política. Per quina raó es torna a presentar?

- Perquè és la millor manera que tinc de servir els ciutadans. No és per una ambició personal, cregui’m. El meu projecte es va iniciar en una situació econòmica complicada i de patiment per a molts ciutadans, que sovint no se li podien donar solucions ràpides. Ara veig la necessitat que Balaguer torni agafar la marxa que tenia perquè el govern d’ERC no ha tingut cap projecte.

- Li ha canviat la visió de la política després de ser alcalde?

- La vas modulant en funció de l’experiència que adquireixes. A mi m’agrada aprendre una cosa cada dia i la política m’ha permès fer-ho. D’altra banda, hem vist en els darrers anys que l’exercici polític ha hagut de comptar amb la participació de la gent, que ha anat prenent protagonisme. Amb el procés en tenim un bon exemple. Cal aprofitar aquest canvi per enfocar la praxis política en línia amb l’impuls del carrer.

- Té la mateixa il·lusió ara que anys enrere?

- Sempre he tingut la mateixa il·lusió.

- I no és molt complicat mantenir-la després d’anys de vida política?

- La voluntat és servir les persones. Aquesta és la meva manera de ser i no ha canviat.

- Algun moment de dubte? Intenció de renúncia?

- En absolut. Si jo no he estat alcalde en aquesta legislatura és perquè dues formacions que no van guanyar les eleccions van pactar contra un adversari polític, que era jo. Balaguer no em va castigar perquè el meu partit va guanyar les eleccions i només per cinc vots no vaig aconseguir el sisè regidor que m’hagués donat l’alcaldia.

Balaguer no em va castigar perquè el meu partit va guanyar les eleccions i només per cinc vots no vaig aconseguir el sisè regidor que m’hagués donat l’alcaldia. ERC va pactar contra mi


- ERC va pactar contra vostè?

- Sí. I ha governat amb més criteris d’oposició que de govern.

- En què es diferencia el seu equip del dels republicans?

- No conec l'equip d'ERC, però sí que li dic que la meva llista combina l’experiència d’antics membres de govern amb la il·lusió de les noves incorporacions, que ens aporten entusiasme i projecte.

- Sí que em sabrà dir quina diferència hi ha entre el seu govern i el del Jordi Ignasi Vidal.

- Ha governat sense tenir en compte l’oposició. Quan ha tingut la majoria del ple no ens ha escoltat, i em consta que això també ho ha fet amb la ciutadania. Tractar amb ell ha estat molt complicat; jo hi he parlat només un o dos cops en tota la legislatura. D’altra banda, la seva política ha estat la d’un excés de burocràcia i reglamentació. Vidal ha actuat com un administrador i no com un polític que ha d’impulsar projectes i fer-los funcionar. L’alcalde de Balaguer no ha fet política i no ha estat capaç de trobar consensos en els grans temes de ciutat.

- Per exemple?

- El tramvia. Hem perdut quatre anys amb l’excusa de moure l’andana. L’acord amb la Generalitat estava acordat i firmat, però l’executiu d’ERC ha estat incapaç de tirar-ho endavant. En aquest sentit, tampoc no ha sabut crear acords per tal que anéssim a trucar plegats a les portes de la Generalitat. Vol una anècdota?

- Siusplau

- Debatíem sobre el projecte del tramvia i vaig proposar anar a Barcelona per tal de tenir més informació. El líder del PSC va reconèixer que era el primer cop que posava els peus en una conselleria. I era el soci del govern!

Vidal ha actuat com un administrador i no com un polític que ha d’impulsar projectes i fer-los funcionar. L’alcalde de Balaguer no ha fet política i no ha estat capaç de trobar consensos en els grans temes de ciutat

 
- Vostè diu que Junts per Balaguer és una candidatura honrada, amb sentit comú i que busca el projecte consensuat? No ho és la d'ERC?

- Què queda si no hi ha projecte? A Balaguer hi va haver un canvi d’alcalde però no es va agafar el feeling de la transformació de la ciutat. Els equipaments s’han fet vells, el municipi està deixat, s’han fet molt poques urbanitzacions... ha estat un executiu d’oposició.

- No em queda clar. No ha fet res o ha fet coses en contra seu?

- La missió que té el govern és la d’aplicar un programa i quan es treballa a reacció no es pot fer. La inactivitat ha estat tan gran que a nosaltres ens ha fet molt complicada l’oposició.

- Quines són les idees força del seu programa electoral?

- No són paraules; són compromisos. La ciutat ha d’estar neta i ordenada, els impostos s’han de congelar, el bus serà gratuït per a jubilats i minusvàlids, ampliarem el polígon industrial perquè s’ha fet petit i en els darrers anys no s’ha fet la feina per poder acollir noves empreses, escoltarem la policia, vetllarem per les reformes de les escoles Gaspar de Portolà i la Noguera, apostem per la fi dels barracons al centre Montroig, crearem una Oficina d’Atenció Ciutadana que faciliti els tràmits a la gent així com també la finestreta única, multarem els propietaris dels gossos que no netegin els excrements... Nosaltres vam deixar una herència i estic segur que no ens trobarem cap a partir del dia 26 de maig.

- I quines obres pretén dur a terme?

- Cinc nous parcs infantils, hem d’arrencar els projectes d’aparcament i d’una nova zona esportiva a la Inpacsa, incidir en la millora del Centre Històric, una nova coberta de la piscina municipal. Per fer-ho es poden comptar d’entrada amb 900.000 euros.

- D’on?

- De cobrament de quotes urbanístiques del molí de l’esquerrà. Aquest tràmit està aturat des de fa dos anys. L’any 2014 es liquida l’obra i s’inicia el tràmit per saber quant toca pagar a cadascú, i si mira qui són els afectats veurà que hi ha una empresa de Balaguer vinculada a un regidor del govern que ha de pagar un total de 600.000 euros. L’Ajuntament de Balaguer no vol cobrar aquests dines perquè afectaria la família d’aquest edil, però l’obligació de l’executiu és tramitar-ho. O el govern és molt irresponsable o té un interès per no cobrar aquests diners. Ho sento però és així.

- Vostè es presenta per guanyar les eleccions. Quin resultat el satisfaria?

- Puc matisar?

- Siusplau

- Em presento per guanyar i per governar. Guanyar sense governar ja sé què és.

- Quin resultat firmaria?

- No hi crec en les apostes. Sempre és bo el que diuen les urnes.

- Pot tenir un resultat dolent.

- Serem la llista més votada i aportarem una voluntat de consens que faci possible un govern ampli.

- Vostè es queixava que dos partits que no van guanyar els comicis del 2015 van formar govern i el van deixar a l’oposició. Aquest relat l’omet ara quan aborda els escenaris post-electorals.

- Jo em presento per dur a terme un projecte de ciutat, i això és prioritari. No farem un govern en contra d’un tercer, sinó a favor d’un projecte en positiu.

- Tanca la porta al pacte amb alguna formació?

- Parlem d’unes eleccions municipals en les quals s’escull un projecte per a la ciutat. El 28-A tothom va defensar la seva bandera política, i encara que jo sóc un polític independentista, Balaguer passa per davant.

- Junts per Balaguer podria fer un govern amb PSC, Ciutadans i PP, per exemple?

- Volem un pacte a favor del projecte, i tothom hi és benvingut. ERC inclosa. M'obro a un pacte amb tots els partits. Vidal diu que nosaltres som l’alternativa i ens veu com un rival polític, però si som capaços de parlar i acordar un full de ruta per a la ciutat no hi tinc cap inconvenient.

Parlem d’unes eleccions municipals en les quals s’escull un projecte per a la ciutat. El 28-A tothom va defensar la seva bandera política, i encara que jo sóc un polític independentista, Balaguer passa per davant


- I a l’inrevés? Vostè com a regidor d’un govern d’ERC?

- Aquest pacte ja és més complicat perquè venim d’una experiència de quatre anys en els quals hem vist que ERC no té projecte per la ciutat i cap voluntat de generar consensos.

- I amb el PSC hi vol pactar?

- Li dic el mateix. Els nostres compromisos els poden firmar tots els partits perquè no tenen component ideològic. Som pactistes per un projecte per Balaguer.

- Té bona relació amb caps de llista que es presenten? Les qüestions personals poden encatifar pactes...

- Amb tots. Amb el pare de l’alcalde hi tenia una gran relació i ell m’estimava. En Carlos Garcia del PSC és una persona afable i a la Pepita de Ciutadans la conec des de fa molts anys. Amb el candidat de la CUP havíem estat companys de feina i fins i tot el cap de llista de Vox és de la meva colla.

- Un dels maldecaps que va tenir com a alcalde va ser a relació amb el personal de l’ajuntament. Ha canviat de parer?

- El que volia era crear una relació de llocs de treball, i continuo pensant que s’ha de fer. La diferència és que la situació econòmica ha millorat i, per tant, els empleats del consistori poden cobrar d’acord amb les responsabilitats que assumeixen. La proposta és la mateixa, però abans estaven encotillats per la massa salarial.

- Quan va arribar a l’alcaldia va col·locar tres persones que no formaven part de la plantilla. Era personal de confiança. Si es converteix en Paer en cap tornaran a aparèixer aquestes places?

- No van ser persones de confiança. O no es va entendre o no es va saber explicar bé.

- Què eren?

- Personal eventual que feien tasques que eren necessàries al consistori i que va plegar quan jo vaig sortir de l’alcaldia. Un cap de compres, per exemple. Ara no cometré el mateix error, però.

- Què farà?

- Crearé la plaça si considero que és necessària per al bon funcionament de l’ajuntament. No hi hauran persones de confiança, hi haurà treballadors. Cal recordar, però, que hi ha hagut casos com el del senyor Pep Angerri, que va ser un càrrec de confiança de l’alcalde Miquel Aguilà i que es va quedar amb el lloc de treball després que acabés el mandat socialista.