MAPA Les infraestructures, un problema que s'estén a comarques d'arreu del país

Consulta en quines comarques aquesta és la temàtica que més marca la campanya i en quines és una qüestió secundària

Mapa comarcal de Catalunya, segona la intensitat de les infraestructures com a problemàtica.
Mapa comarcal de Catalunya, segona la intensitat de les infraestructures com a problemàtica.
NacióDigital
18 de maig del 2019

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, la puntuació sobre 10 que rep com a problemàtica aquesta temàtica i l'enllaç a la notícia específica sobre la comarca. També es pot fer més o menys gran el zoom de la imatge.

Les infraestructures són la principal problemàtica dels municipis catalans, per bé que, en aquesta qüestió, els ajuntament poc hi poden fer, més enllà de reclamar les obres pendents -sovint a l'Estat, amb escàs èxit-. En una dotzena de comarques, aquesta és la principal demanda, especialment pel que fa a més i millors carreteres. És el cas de l'Alt Camp (on també reclamen millores ferroviàries), l'Aran, el Garraf, la Garrotxa, la Noguera, l'Urgell i el Vallès Oriental.

En aquest sentit, l'eix entre Tarragona i el Pirineu lleidatà apareix com un canal de dèficit en infraestructures, així com l'entorn de Barcelona o algunes comarques gironines. En el cas del Maresme i el Vallès Occidental, s'hi exigeix sobretot millores en el tren (tot i que les vies d'accés a Barcelona des del nord o el Quart Cinturó, pendent d'acabar, també preocupen), i en el cas del Baix Camp i el Tarragonès, millorar la connectivitat de l'aeroport de Reus i el port de Tarragona, respectivament. En el cas de la Segarra, les infraestructures que fallen són, sobretot, les de subministrament d'aigua.

La segona problemàtica

En una desena de comarques més, les infraestructures són també una problemàtica molt rellevant, la segona en importància. Es tracta de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Bages, el Baix Llobregat (en aquest sentit, en relació al transport públic), la Conca de Barberà, Osona, el Pallars Jussà, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Priorat i el Solsonès. Les úniques comarques que veuen les infraestructures com una qüestió menor o ja resolt són l'Alt Empordà, la Cerdanya i el Gironès.
 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca