competitivitat

Les Garrigues, l'Alta Rigaborça i els Pallars, de les comarques menys competitives de Catalunya

El Pallars Jussà és l’única comarca catalana que des del 2009 no ha millorat el seu índex de competitivitat

per Redacció , 16 de maig de 2019 a les 00:51 |
Una barca baixant per la Noguera Pallaresa aquesta primavera | Rubber River
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les comarques pallareses són dos de les comarques menys competitives de Catalunya, segons el rànquing comarcal de competitivitat que impulsa la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) i que lidera un any més el Barcelonès. Completen el top ten el Vallès Occidental, Gironès, Baix Llobregat, Tarragonès, Segrià, Vallès Oriental, Maresme, Garraf i Bages. 

El Pallars Jussà, a més, és la única comarca catalana que en la sèrie històrica des de l'any 2009 no ha millorat el seu índex de competitivitat. El Sobirà, tot i trobar-se també a la zona baixa, és de les que ha registrat els majors creixements, gràcies a la positiva evolució dels indicadors d'escolarització post-obligatòria, al dinamisme del sector immobiliari i a la creació d'empreses.


La Terra Alta és la comarca menys competitiva, precedida per les Garrigues i l'Alta Ribagorça, en gran part, per la destrucció de teixit empresarial. El secretari general adjunt de Foment, Salvador Guillermo, ha insistit que cal oferir polítiques a aquestes comarques perquè puguin millorar la competitivitat.

L'índex -elaborat per la consultora Actíva Prospect- mostra estabilitat entre les comarques que ocupen les vuit primeres posicions, ostentades totes per comarques de l'àmbit metropolità i per les capitals de demarcació. 


Més distància entres les més competitives i les que menys ho són

Una de les conclusions d'aquesta edició és que la distància entre les comarques amb índex de competitivitat més alts i les que els tenen més baixos tendeix a incrementar-se. Això s'explica pel fet que les comarques que lideren el rànquing estan més exposades a un context global de competitivitat i tendeixen a reforçar aquells vectors que els permeten avançar, com per exemple l'accés als mercats internacionals.

 

Participació