Xavier Palau: «No vull fer un canvi polític amb aquells que ja han governat Lleida»

El candidat del PP assegura que la situació de la política de la ciutat és "decadent" i recorda que Fèlix Larossa i Ángeles Ribes estan "investigats judicialment"

Xavier Palau, candidat del PP a Lleida
Xavier Palau, candidat del PP a Lleida | Àlvar Llobet
16 de maig del 2019
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 18:45h

Xavier Palau s’estrena en política com a candidat del PP a la Paeria de Lleida. Té 33 anys i assegura que vol ser Paer en cap que regenerar la política de la ciutat i acabar amb el “repartiment de poder” que han fet PSC i CiU a l’ajuntament i a la Diputació. Destaca que és un cap de llista amb “perfil propi” i apunta que no té cap interès en fer mèrits interns al partit perquè l’únic que li interessa és el projecte de Lleida. Palau, un outisder polític que carrega sense complexos contra Ciutadans i es mostra segur que serà decisiu en el proper plenari lleidatà.

- Vostè és un dels candidats més desconeguts d’aquestes eleccions municipals. Per què s’ha posat en política?

- Tinc 33 anys i sóc el candidat més jove. A la gent de la meva generació se’ns demana que fem un pas endavant i que aportem l’experiència que ja tenim. A la ciutat de Lleida hi ha molts polítics que porten massa anys en càrrecs i és necessari sortir d’aquesta situació. És l’hora que les persones que estem formades assumim responsabilitats. Li vull donar un tomb a la vella política.

- Ho fa en un partit que no passa pel seu millor moment...

- No és fàcil, és cert, però jo vaig muntar un despatx des de zero i ara funciona molt bé. Tinc empenta i il·lusió i em mou el futur de Lleida. Si vaig ser capaç de reeixir a nivell professional també ho puc fer a les eleccions. Això va de Lleida, ni de Catalunya ni tampoc d’Espanya.

- El que diu s’aparta del relat del PP, que abona el discurs espanyolista.

- Si algú parla de temes ideològics vol dir que no té projecte de ciutat i que vol fer mèrits interns al seu partit. Jo no tinc cap interès en quedar bé dins del PP perquè només m’interessa el projecte per a Lleida i els consensos que pugui generar en les altres forces polítiques. Vull ser Paer en cap amb una proposta centrada i centrista que s’allunya dels extrems i que pretén rebaixar la crispació i aportar un tarannà diferent.

Vull fer un tomb a la vella política de Lleida. Des de sempre PSC i CiU s'han repartit el poder a la Paeria i a la Diputació. Això s'ha acabat


- És un outsider polític vostè.

- No em callo res. Estic centrat en la meva ciutat i tinc clar que els que m’han de votar són els lleidatans, no els de Barcelona o els de Madrid. El que vull és fer lleidatanisme, un lobby polític, econòmic i social que realci la influència de Lleida.

- Algú li podria dir que això del lleidatanisme recorda a l’històric moviment sorgit a la ciutat durant el franquisme.

- No té res a veure. El que pretenc és crear aquest moviment en favor de la ciutat que ens permeti iniciar projectes amb talent i que bandegi els lideratges polítics que estan sota la lupa de la justícia.

- Com quin?

- Fèlix Larrosa del PSC i Ángeles Ribes de Ciutadans. Estan investigats judicialment pel cas de l’Empresa Municipal d’Urbanisme de Lleida. Aposto per la transparència i l’ètica pública.

- Li agrada Pablo Casado com a president del PP? Combrega amb les seves idees?

- No el conec. Un candidat no s’ha d’assemblar a ningú, ha de tenir personalitat pròpia. El PP és un paraigua molt gran i jo faig bandera dels principis humanistes i cristians. Tinc perfil propi i no sóc un ninot que es pugui manegar.
 
- Quin resultat electoral el satisfaria?

- Depèn dels vots que obtingui. Puc treure molt suport i no ser decisiu i en puc treure poc i ser-ho. No tinc cap dubte que seré necessari.

- I faria alcalde un candidat que està investigat judicialment com Fèlix Larrosa?

- Els projectes s’han de parlar amb tothom perquè això ens farà créixer.

- Li parlo de votar un alcalde. El ple d’investidura va abans de la formació de govern i del debat de projectes.

- A Lleida hi ha hagut un repartiment del poder entre PSC i CiU. Des de sempre. Uns a la Paeria i els altres a la Diputació. Aquesta dinàmica porta a unes pràctiques viciades que desemboquen en amiguismes i investigacions judicials. Vull acabar amb això. Tots són còmplices perquè han governat Lleida, i no només parlo d’aquests dos partits, perquè ERC i ICV també han tingut responsabilitats de govern. Em vull desentendre dels projectes esgotats i esgotadors del PSC i de l’entorn de CiU, perquè la situació política de Lleida és decadent. 

Em vull desentendre dels projectes esgotats i esgotadors com el del PSC. No tinc dubte que seré decisiu a la Paeria, i si convé em votaré a mi mateix com alcalde


- Per tant, no està disposat a fer alcalde Fèlix Larrosa.

- No vull fer un canvi polític amb aquells que ja han governat la ciutat.

- Doncs no li queden alternatives. S’haurà de votar a vostè mateix si surt com a regidor...

- Si no em convenç el que veig, ho faré sense problemes.

- Li preocupa la irrupció de Vox i que Ciutadans estigui per davant del PP?

- Com m’ha de preocupar! Defenso l’humanisme cristià i veig que Vox i Ciutadans tenen doble moral. Uns per tenir el seu líder a la presó, i els altres amb la candidata investigada. Això m’ha de restar vots? Crec que la meva arribada els ha agafat per sorpresa.

- Què creu que s’esperaven?

- Més del mateix. Algú com ells que alcés la veu, crispés la societat i entrés en el joc de dir a qui li tiren les pedres més grosses a la seva seu.

- Crispa Ángeles Ribes?

- No hi entro. Ella que faci el seu camí que jo faré el meu.

- Entenc que pensa que sí.

- M’interessa que la societat no es crispi, i es fa per les dues bandes. Jo no ho faré.

- Quina seria la primera mesura que prendrà si es converteix en alcalde de Lleida?

- La seguretat ciutadana. A Lleida hi ha molts carrers amb manca d’il·luminació. Hi ha llum groga i hauria de ser blanca. Aquest fet genera sensació d’inseguretat i suposa un augment del vandalisme com botellons o ocupacions il·legals. Negaré ajudes públiques a aquelles persones que ocupin pisos i també als que destrossin el mobiliari urbà. D’altra banda, jo sóc fill de l’Horta i estem cansats d’ocupacions i robatoris sense que la Paeria no hi hagi fet res. Hi ha poca senyalització, no arriba la banda ampla, en algunes zones no hi ha aigua potable...

Negaré ajudes públiques a aquelles persones que ocupin pisos i també als que destrossin el mobiliari urbà. Hem de solucionar també la manca d'enllumenat en diverses zones de la ciutat


- Falten policies a Lleida?

- Vull crear 50 places noves de policia local, actualitzar els salaris i fer una promoció interna. També pretenc que es els agents cívics es professionalitzin perquè ara tenen contractes de sis mesos i amb aquest temps resulta complicat un compromís total amb la tasca.

- En què és fort el seu programa electoral?

- Aposto per la llibertat empresarial. S’ha d’acabar el cementiri de persianes abaixades. Cal donar suport al Pla de l’Estació, perquè uniria Pardinyes i Balàfia i permetria obrir noves zones verdes i equipaments esportius. Podríem fer la nova estació de busos i la marquesina dels taxistes. Amb tot això seria possible una revitalització del barri de Noguerola i la modernització de la Rambla Ferran. D’altra banda, hem de revitalitzar el comerç de la zona de Cardenal Remolins, Anselm Clavé i Príncep de Viana. Li donaríem una nova imatge a Lleida.

- Té Lleida al cap.

- Porto un any i mig treballant. He creat set juntes de barri i els trepitjo amb gent que m’expliquen els problemes. En base a aquestes trobades he anat confeccionant el programa.

- Què més proposa?

- Tenim emprenedors i talent, i per aquest motiu proposo la creació de la Fira de Talent, un espai on es puguin donar les eines als ciutadans per tal que desenvolupin idees i projectes. El talent s’ha de quedar a la ciutat. Hem de fer que el bus circuli entre Bisbe Ruano i Avinguda Balmes i s’han de protegir els Camps Elisis de la urbanització que pretén el govern de la Paeria. Les Basses d’Alpicat han de ser un centre per a esportistes i tinc intenció de crear la regidoria de família, però no entesa com un concepte arcaic, sinó per posar el focus en els infants i adolescents. En especial, fer èmfasi en tallers de reforç escolar als centres cívics, tractar addiccions i incidir en la lluita contra els delictes sexuals a menors. Proposo també la creació d’una residència per a gent gran a Pardinyes, la fi dels barracons a l’escola de Pinyana i la gratuïtat de l’aparcament de l’Arnau de Vilanova. Cada lleidatà té un deute de 1428 euros i a sobre hem de pagar un aparcament quan ens hem d’anar fer proves o hem d’estar ingressats? No pot ser. Se li ha d’exigir responsabilitats al govern del PSC.

- Com es redueix el deute que té la ciutat?

- Acabant amb els projectes faraònics i amb l’endollisme dels amics. A mi no m’ha quedat clar com es va finançar el teatre de la Llotja ni tampoc com es controlen les obres públiques que es fan a Lleida. Quin seguiment es fa? S’ha de fer una comissió de transparència amb persones independents.

- Creu que el govern de la Paeria vol amagar alguna cosa?

- Veig que hi ha certa dificultat per explicar algunes coses. Som una societat petita i sabem que entre uns quants s’han repartit el poder.

- Diu que hi ha endollisme.

- N’estic convençut.

- N’està convençut o ho sap?

- Ho sé.

- Digui, doncs.

- Ara no ve al cas. Però és evident.

- Precisament ara ve més al cas que mai. Què és evident?

- Que s’han pres decisions a dit. I ull, els contractes han estat correctes, però les decisions prèvies han estat interessades.

- En quin àmbit?

- En empreses concessionàries, per exemple. També sé que s’ha ajudat a persones i a determinades associacions de veïns.

Som una societat petita i sabem que entre uns quants s’han repartit el poder. Hi ha hagut amiguismes i s'han pres decisions a dit per afavorir determinades persones o associacions de veïns


- Quin talent té vostè?

- Sóc una persona responsable que s’estudia les coses i que sempre es vol superar. No tinc por en assumir el lideratge i tinc clars els objectius per a Lleida.

- I quins són?

- Seguretat, emprenedoria, zones verdes, hora i infraestructures que ajudin a millorar la vida de les persones. S’ha acabat l’època de les grans infraestructures. També vull impulsar la cultura i donar suport als paradistes.

- Parli’m de cultura

- És un dret i no entén d’edats. Hem de posar-la al carrer i utilitzar-la per a la formació en arts escèniques, dansa, lectura infantil o exposicions que expliquin la cultura lleidatana. Voldria recuperar el cinema a la Seu Vella i implementar un servei de bus nocturn els caps de setmana que faci el recorregut de diferents equipaments culturals de la ciutat. La gent que viu en altres barris han de dependre del vehicle o els pares pateixen per si els fills l’agafen quan van de festa. També s’ha de revisar la programació per evitar que els actes se solapin.

- Es fixa una limitació de mandats?

- No m’ho plantejo perquè encara no he començat. Sí que li puc dir que jo no em presentaré quatre vegades com sí ha fet la líder de Ciutadans. Crec que superats uns anys al polític se li acaben les idees i les il·lusions. Què poden aportar de nou Larrosa, Ribes o Pueyo?

Acabo de començar, però tinc clar que jo no em presentaré quatre vegades a les eleccions com sí que ha fet Ángeles Ribes de Ciutadans. Quan un polític porta molts anys en un mateix àmbit ja no té ni idees ni il·lusió


- Veig que carrega força contra Ciutadans. És el seu principal rival polític?

- Només tinc interès en Lleida.

- Estem en el marc d’unes eleccions i és normal que pugui tenir algun rival.
 
- Defenso el centre dreta humanista i cristià, i no em valen les lliçons de pati d’escola.

- Com quines?

- Alguns deien que arribaven a regenerar la política lleidatana, i ara estem pitjor que abans.

- En algun debat a vostè se l’ha atacat perquè diu que és regenerador i, alhora, agafa la bandera del PP.

- Sóc el més nou, i qui digui això vol dir que té un discurs cremat i que no té arguments per atacar-me. No en faig ni cas!

- El procés independentista està afectant en aquesta campanya electoral?

- Parlar del procés és voler amagar el programa. Toca parlar de Lleida.

- Hi ha presos polítics a Espanya?

- Com a advocat i doctor li dic que tothom té dret a un judici just i a la presumpció d'innocència. Quan hi hagi sentència ho valorarem, però no faré política amb la justícia.

- Doncs el seu partit aposta per la judicialització de la política.

- Jo tinc perfil propi. No faré política amb la justícia. 

- Li molesta que es pengin llaços grocs?

- Defenso la neutralitat de l’espai públic i tot allò que no sigui respectar-la no em sembla bé.

- Què li sembla el pacte del bilingüisme entre PSC i Cs?

- Que ha estat una enganyifa. Aquest pacte no s’ha complert perquè no s’han canviat cap cartell. Ciutadans ha donat moltes lliçons o no n’ha complert cap. Si jo faig un pacte és per complir-lo.