​La UGT i Grupo Jorge arriben a un acord per a la internalització de 1.600 treballadors a partir del juliol

Es farà una subrogació directa dels empleats que presten serveis a través de la companyia Axparia Trade i que abans operaven en les falses cooperatives

Els treballadors d'un escorxador del Grupo Jorge
Els treballadors d'un escorxador del Grupo Jorge | Josep M. Montaner
Redacció
15 de maig del 2019
La UGT han arribat a un acord amb Grupo Jorge per internalitzar 1.600 persones que treballen per la companyia a través de la mercantil Axparia Trade, l’empresa on havien anat a parar la gran majoria dels treballadors de les falses cooperatives. Segons el document al qual ha tingut accés l’ACN, la internacionalització serà l’1 de juliol i Grupo Jorge ha acceptat la subrogació directa dels treballadors d’Axparia - uns 1200 de l’escorxador Le Porc Gourmet, a Santa Eugènia de Berga, i uns 400 de Le Fortune Pig, a Mollerussa. L’acord arriba setmanes després que el sindicat presentés una denúncia a Inspecció de Treball contra Grupo Jorge per cessió il·legal de treballadors. Sense que la Inspecció hagi començat la investigació, la companyia s’ha obert a negociar i l’acord definitiu se signarà aquest dimecres a la seu de la UGT a Barcelona entre el secretari general Camil Ros i Jorge Samper, el màxim responsable de la càrnia.

El mes d’abril la UGT va presentar una denúncia contra Grupo Jorge perquè volia que Inspecció de Treball investigués si Axparia Trade – l’empresa subcontractada pels escorxadors de Grupo Jorge – estava actuant com una empresa pantalla. El sindicat deia que es tractava d’una cessió il·legal “de llibre” i criticava que Axparia Trade no tenia mitjans propis per a realitzar cap activitat de manera independent. I també acusaven Le Porc Gourmet i Fortune Pig d’exercir el poder d’organització i direcció per executar l’activitat dels treballadors dins els escorxadors, sense actuar com a responsable directe. Inspecció de treball, però, no ha ni començat a investigar el suposat frau – que per UGT era evident- i Grupo Jorge va trucar la porta del sindicat per arribar a un acord. 

El pacte a què ha tingut accés l’ACN diu que Grupo Jorge es compromet a internalitzar 1.600 treballadors que a data 1 de juliol de 2019 prestin serveis a Axparia Trade. L’acord també concreta que la data de la subrogació serà l’1 de juliol com a data única. El document recull un tercer punt en què Grupo Jorge es compromet a reconèixer i mantenir els drets i garanties dels delegats i delegades escollits en les eleccions sindicals a Axparia (13 de CCOO i 10 d’UGT) fins que hi hagi noves eleccions a les empreses del Grupo Jorge. 

Aquest acord seria l’estocada final a les falses cooperatives que operaven a Grupo Jorge ja que amb el pacte s’aconsegueix no només que els empleats hagin passat a règim general (que això ja s’havia aconseguit amb la incorporació a Axparia), sinó que a més els treballadors siguin contractats per l’empresa a qui presten el servei, extrems que ja es recollien en la modificació de la llei de cooperatives. 

L’acord de la UGT invalida i qüestiona l’acord signat ara fa un any entre el sindicat Comissions Obreres i Grupo Jorge – amb la mediació del Departament de Treball – pel qual es preveia la incorporació a Grupo Jorge dels treballadors que operaven amb les falses cooperatives, primer a través d’una mercantil, però sense data límit d’incorporació a Grupo Jorge. 

Durant les negociacions de l’estiu passat, la UGT va despenjar-se de les converses perquè entenia que l’absorció del treballadors per part d’una mercantil mitjancera podria podria haver suposat l’estalvi d’una sanció a Grupo Jorge que rondaria els 40 MEUR. La xifra surt de la suma dels mesos d’antiguitat dels treballadors per a qui l’empresa no hauria cotitzat. Amb la subrogació directa que se signarà aquest dimecres, els treballadors només mantindran els drets i antiguitat de l’any que porten treballant a través d’Axparia, però en cap cas recuperaran drets dels anys anteriors. El pacte a què va arribar l’empresa amb CCOO l’estiu passat no contemplava la subrogació.

Des del sindicat esperen que l’acord amb Grupo Jorge pugui establir un precedent i que la resta d’empreses del sector internalitzin els treballadors directament sense utilitzar empreses mitjanceres.