L'incivisme, la neteja i l'aparcament centren el debat sobre el Centre Històric de Balaguer

Els candidats es posen d'acord en les millores fiscals cap a comerciants i en la necessitat d'incidir en agents cívics i educadors, però difereixen en mobilitat i gestió de trànsit i estacionament

Imatge dels candidats que han participat al debat
Imatge dels candidats que han participat al debat | Àlvar Llobet
15 de maig del 2019
Actualitzat a la 13:26h
Al centre històric de Balaguer cal donar-li vida comercial i tornar-lo a convertir en un espai neuràlgic de la ciutat. La frase podria ser de qualsevol candidat que s'ha presentat en unes eleccions municipals a la capital de la Noguera en els darrers 20 anys, però és un resum del que han dit els candidats balaguerins en un debat sobre el casc antic.

Organitzat per l'Associació del Centre Històric, l'acte ha comptat amb set representants polítics que no han diferit en excés ni en el diagnòstic ni en les solucions; La zona s'ha deixat perdre i ara cal que es netegi més sovint, que estigui millor il·luminada, que s'incideixi en polítiques de civisme i integració i que s'incentivin ajudes a comerciants i a nous residents. Amb aquesta base per tots compartida, els candidats han exposat els plantejaments electorals. 

Daniel Barios (PP): "Tots junts hem de treballar pel Centre Històric, i per això cal que tracem un full de ruta que ens serveixi de guia per actuar. Els comerciants han de rebre ajudes fiscals com podria ser el no pagament de l'IBI, i els carrers s'han de netejar. Sobre el tema de vehicles; per que no implementem un estacionament per minuts?".

Cristina Daza (Cs): "El casc antic necessita una millor il·luminació i que estigui net. Un aparcament al Mercadal hi ha de ser com també una millor gestió de l'educació cívica i d'integració. Les associacions d'immigrants han de treballar per integrar-se de la mateixa manera que nosaltres hem d'acceptar-ho. Que participin en concursos de Sant Jordi o que ofereixin plats típics per la Transsegre". 

Joan Pla (Balaguer Ara Sí): "La zona precisa d'una major neteja i també més activitat econòmica. S'ha d'estudiar la possibilitat de situar alguna oficina pública al casc antic com també cal pensar en eliminar el parquímetre del Mercadal dissabtes a la tarda. Hi ha gent que treballa de manera i·legal en aquesta zona de Balaguer des de fa anys. Cal apretar els bancs per la gestió que en fan d'alguns dels pisos, que acaben als fons voltor a preus més baixos del que ens oferien". 

Marta Burgell (CUP): "El Centre Històric ha de ser una alternativa residencial amb aposta per les zones verdes i una il·luminació adequada. Cal que hi hagi ajudes als comerciants i un canvi de model en la qüestió de la mobilitat; a la Plaça del Pou no n'hi han d'haver i a la de Sant Salvador s'ha de pensar en esponjar. Els educadors de carrer tenen un paper important per resoldre el problema de l'incivisme, i hem d'evitar la creació de guetos". 

Carlos Garcia (PSC): "Un millor enllumenat és possible, només cal posar-hi ganes. Als comerciants se'ls hi ha de donar un incentiu. Hem de recordar que el Pla de Barris no està acabat i que hi ha projectat un aparcament rere la plaça Mercadal. És possible fer-ho i, d'aquesta manera, el Mercadal podria ser semi-peatonal. No del tot perquè tindria un efecte negatiu per a veïns i comerciants".

Jordi Ignasi Vidal (ERC): "Properament hi haurà un canvi de l'enllumenat en diversos punts del Centre Històric. No tenim un problema amb la neteja, sinó amb l'incivisme, i per això hem d'incidir en els agents cívics. Necessitem una solució als vehicles perquè actualment el principal problema és la poca rotació dels cotxes; hi ha gent que el té aparcat tot el dia. Cal estudiar un sistema de regulació d'estacionaments". 

Josep Maria Roigé (Junts per Balaguer): "El Centre Històric és un problema de tot Balaguer, i perquè el comerç es pugui rehabilitar cal que primer es creï la marca Balaguer, clau per atreure el turisme. La zona necessitaria un segon pla de barris, però en aquest cas hauria de ser per fomentar l'activitat i el negoci. El casc antic necessita moviment, i per això proposem la rehabilitació del cinema Condal com a sala alternativa al Teatre Municipal. Un aparcament a la banqueta és una proposta que s'hauria d'estudiar".