Toni Postius: «Vull fer un pacte amb ERC i compartir responsabilitats de govern a Lleida»

El candidat de JuntsxCat assegura que la fragmentació de l'independentisme "debilita" les candidatures i insta a una reflexió sobre el vot perquè "fa quatre anys ens vam quedar a 80 vots del canvi polític"

Toni Postius, candidat de JuntsxCatLleida a les eleccions municipals
Toni Postius, candidat de JuntsxCatLleida a les eleccions municipals | Àlvar Llobet
14 de maig del 2019
Actualitzat el 24 de maig a les 10:13h
Toni Postius (1984) intenta per segona vegada convertir-se en alcalde de Lleida. L’any 2015 va obtenir sis regidors liderant la candidatura de CiU, i ara pretén obtenir millor resultat com a cap de cartell de JuntsxCatLleida. El candidat té la sensació que la ciutat té ganes de passar pàgina de quatre dècades de governs socialistes, i encara que lamenta que la fragmentació de l’independentisme debilita els partits, confia en un tomb electoral que el permeti governar. No ho vol fer sol; li estén la mà a ERC per formar un executiu de coalició que consolidi l’independentisme a la Paeria. “Si defensàvem la unitat abans de les eleccions també ho farem després”, assegura.

- En què ha canviat políticament després que al 2015 s’estrenés com a candidat?

- En les primeres eleccions municipals partia amb unes condicions complicades perquè em coneixia poca gent i el meu rival polític, Àngel Ros, era una figura molt consolidada. Allò va ser un repte en molts sentits, i quatre anys després em trobo en una situació diferent. El país ha canviat molt i la meva relació amb la política també, perquè he conegut altres grups polítics, hem bastit aliances...

En què és diferent la seva llista de la que va presentar fa quatre anys?

- Nosaltres vam ser els primers que vam secundar la crida a la unitat de candidatures independentistes. Podíem haver garantit la victòria electoral el 26 de maig i assegurar el canvi polític a la Paeria, però això no ha estat possible i per tant hem fet una llista transversal amb diverses persones independents. Una fórmula similar al que preteníem amb una llista conjunta.

- Fa quatre anys li recordaven la seva joventut. Té la sensació que ara és el seu moment?

- No crec que sigui una qüestió d’edat. El 2015 deien que era jove perquè em comparaven amb altres candidats, que eren més grans, però jo recordava que el primer cop que Siurana es va convertir en alcalde rondava la trentena. Aquesta legislatura m’ha servit per conèixer a fons la Paeria, per fer una immersió en els reptes que té la ciutat i per contactar amb el teixit social de Lleida. Sabem que l’ajuntament té una situació econòmica delicada, però afrontem aquesta qüestió amb candidats solvents.

- Per quina raó creu que tindrà més vot en aquests comicis?

- La ciutat vol un canvi i nosaltres el garantim essent exigents i positius. Hem estat fent una gran tasca a l’oposició, hem trepitjat carrer i tenim una candidatura amb gent molt potent. D’altra banda, crec que hi haurà una major participació que en altres conteses electorals, i aquí també hi juga el factor de les eleccions europees, que han agafat una rellevància que no tenien abans.

Sóc un socialdemòcrata bastant liberal. M’agrada situar el ciutadà al centre de la ciutat i fer polítiques que permetin facilitar-li la vida


- Puigdemont pot ser un aliat seu?

- La feina que està fent a Europa és molt important. A Lleida només van votar un 50% de l’electorat l'any 2015, i aquest augment de la participació anirà en benefici de la independència.

- Li preocupa no tenir la confiança de l’elector d’Unió que va apostar per CiU fa quatre anys?

- La societat ha canviat molt políticament en aquesta legislatura. Nosaltres fins i tot hem patit un cas de transfuguisme amb una regidora d’Unió, però el vot demòcrata-cristià el representa molt bé a la nostra llista Paco Cerdà. En les eleccions municipals va més de persones que de partits.

- Quin és el seu traç ideològic?

- Sóc un socialdemòcrata bastant liberal. M’agrada situar el ciutadà al centre de la ciutat i fer polítiques que permetin facilitar-li la vida. En la meva etapa com a diputat a Madrid he vist la distància que hi pot haver entre les institucions i el carrer, i quan et poses al peu de canó veus situacions difícils, i això t’humanitza. Al meu equip li insisteixo en el fet que som servidors públics que treballem per a la gent. I ho som cada dia de l'any. 

- Aquest relat xoca amb la idea d’enfocar les municipals en clau d’independència.

- A les eleccions parlem de dos vectors; el de ciutat amb serveis i polítiques per a les persones, i el de la política nacional que com ajuntament no podem obviar. Som la segona capital del país i el dia 1-O l’alcalde havia de defensar els seus ciutadans. Lleida ha de ser un actor en el procés de construcció nacional i el català ha de tornar a ser preferent a la Paeria.

- Li preocupa la fragmentació de l’independentisme en aquests comicis?

- Fa quatre anys el bloc del 155 va sumar majoria per només 80 vots. Aquesta lliçó l’hauríem d’haver après i ara cal ser conscients del problema que pot suposar la Llei d’Hont en el repartiment de regidors. La fragmentació independentista no és bona notícia perquè ens afebleix a tots, i hi ha el perill que el vot cap alguna formació no tingui incidència. Ho hem vist darrerament amb Front Republicà, que no va poder arribar als límits a les eleccions del 28-A.

- I Junts per Lleida és el vot útil?

- Som la gent que garanteix la unitat que no ha estat possible abans de les eleccions. Encara que no ens calguin suports oferirem un pacte a ERC per formar un govern conjunt a Lleida. Tenim molt clar que la Paeria ha d’estar conformada per un independentisme sòlid que permeti tirar endavant els reptes. Fa quatre anys ens vam quedar a 80 vots, i ara estem en mans dels electors.

Hem de ser conscients del problema que pot suposar la Llei d'Hont en el repartiment de regidors. La fragmentació independentista no és una bona notícia perquè ens afebleix a tots


- Vol governar amb ERC

- Encara que tingués majoria absoluta, sí. Si volíem unitat abans de les eleccions també la reivindiquem després. La responsabilitat de governar la volem compartir amb ERC.

- El canvi polític es donarà segur a Lleida si PSC, Cs i PP no arriben als 14 regidors?

- Per part nostra el garantim. No sé què diran els altres partits.

- Malfia d’algú?

- Confio que compleixin allò que diuen. És una oportunitat històrica per passar pàgina, i cal ser conseqüent amb els compromisos. Nosaltres vam dir que no pactaríem amb Àngel Ros malgrat totes les pressions que hi va haver. Ho vam complir i vam anar a l’oposició.

- Quines primeres mesures prendria si arribés a l’alcaldia?

- Una millora dels serveis públics, impulsar la industrialització de la ciutat, afrontar una auditoria i la gestió de l’endeutament, revisar els expedients irregulars que denuncia el Síndic de Greuges, apostar per la transparència... i en clau de polítiques nacionals, recuperar l’ús preferent del català a la Paeria, condemnar la violència de l’1-O i prendre accions judicials contra els responsables d’aquelles càrregues.

- En què és forta la seva candidatura?

- Els nostres candidats tenen un coneixement directe de la ciutat, i en diversos àmbits. Són gent solvent que aporta una visió a peu de carrer que ens fa més propers i directes en la comunicació cap al ciutadà. A nivell de programa vull destacar que portem mesures específiques per a cada barri.

La responsabilitat de governar la volem compartir amb ERC. Apostem per un govern unitari a la Paeria


- Té clar quin organigrama de regidors tindria?

- Puc tenir una idea, sí, però ho volem parlar amb ERC, perquè apostem per un govern unitari. Ens haurem de posar d’acord per bastir el nou govern de la ciutat.

- Es marca una limitació de mandats si s’acaba convertint en l’alcalde de Lleida?

- Sí, sempre ho he reivindicat. La política en clau municipal és molt exigent, i si tens la responsabilitat de governar, més. Per això crec que dos mandats són suficients. Després de vuit anys et queden menys energies i ganes. A la vida hi ha etapes, i jo tinc clar que no em quedaré en aquesta situació molts anys.

- I si es donés el cas que ha de tornar a l’oposició, hi voldrà estar quatre anys més?

- Si els ciutadans creuen que hi he d’estar, doncs sí. Altra cosa és què passaria en els següents comicis locals. N’hauríem de parlar amb els companys, però ara no estem en aquest escenari ni tampoc ens hi trobarem, perquè liderarem el canvi a la ciutat. Vaig decidir no presentar-me com a candidat a Madrid per dedicar tots els esforços a Lleida.

- Com valora l’alcaldia de Fèlix Larrosa?

- Amb la marxa d’Àngel Ros s’obria una oportunitat per fer les coses diferents, però no ha estat així. Larrosa va negar-se a condemnar la violència de l’1-O i la gestió de la ciutat l’ha fet de la mà de Cs i PP. El tripartit del 155 s’ha mantingut sense que ell hagi fet esforços per buscar acords amplis. Ha actuat igual que el seu antecessor.

- Quin és el seu programa cultural per Lleida?

- Hem de ser ambiciosos per crear una cultura moderna i irreverent. No n’hi ha prou en dir que la cultura és molt important, s’han de posar-hi recursos. Massa sovint hem vist com es grataven partides culturals per destinar-les a altres carteres. Des de JuntsxCatLleida proposem un programa de beques per tal que els nens i nenes de la ciutat es formin en matèria cultural. De la mateixa manera que ja es fa en esports, els nostres joves han de tenir l’oportunitat d’aprendre arts plàstiques, escèniques o musicals sense que a les famílies els hi resulti una gran despesa.
Arxivat a