Augmenta la pràctica de la pesca sense mort a Catalunya

El Departament d'Agricultura fomenta aquesta modalitat, que implica el retorn dels exemplars a les aigües

Redacció
08 de maig del 2019
Un pescador de riu, en imatge d'arxiu
Un pescador de riu, en imatge d'arxiu | Agricultura
La pràctica de la pesca sense mort, és a dir, aquella que es realitza amb la finalitat de retornar les captures al medi natural de la manera menys lesiva possible, ha augmentat en els darrers anys. Segons destaca el Departament d’Agricultura, fins a un 74% dels permisos de pesca en zones de pesca controlada intensiva s’obtenen amb la condició de retornar immediatament els peixos a les aigües de procedència.

El Departament fa una aposta clara pel foment d’aquesta modalitat, ja que ofereix prop de 3.800 quilòmetres pescables i limita a 635 els quilòmetres on és permesa la pesca amb mort (un 14% del total de quilòmetres pescables a Catalunya). Una mesura aplicada per la Generalitat l’any 2012 destinada al foment de la pesca sense mort i que ha resultat ser molt efectiva ha estat reduir a la meitat totes les taxes dels permisos de pesca en la modalitat sense mort respecte de la modalitat amb mort.

Des de la seva implantació l’any 2012, han anat augmentant progressivament els permisos de pesca sense mort respecte dels amb mort. És a les zones de pesca controlada intensiva on la diferència s’ha fet més gran: ha passat d’una relació 50-50% a un 74-26% a favor dels permisos de pesca sense mort. A les zones de pesca controlada de salmònids, tot i que també s’està produint un distanciament en els permisos amb i sense mort, aquest distanciament no és tan acusat com en el cas dels intensius.

Pel que fa a la temporada passada, un 80% dels permisos expedits han estat per pescar en zones de pesca controlada sense mort, siguin zones de salmònids, intensius o de ciprínids, un 66% si no es tenen en compte les zones de pesca controlada de ciprínids, ja que totes són per defecte amb la modalitat sense mort.