El Govern iniciarà amb el Sobirà una estratègia per impulsar zones amb desocupació o despoblament

Es buscaran solucions de manera coordinada que els permetin créixer econòmicament, diversificar l’economia local i millorar el nivell de vida

Foto de la reunió del Govern d’aquest dimarts
Foto de la reunió del Govern d’aquest dimarts | Govern
08 de maig del 2019
El Pallars Sobirà serà el primer territori on el Govern de la Generalitat treballarà en la implementació de l’anomenada Estratègia de dinamització local, un pla que s'ha presentat aquest dimarts i que busca fomentar el creixement econòmic dels territoris afectats per la desocupació, l’envelliment de la població i el despoblament rural. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.

El fet de començar amb el Pallars Sobirà, segons el Govern, va en línia amb el compromís assolit pel president Torra amb el Consell Comarcal i els alcaldes en la reunió de l’11 d’abril passat al Palau de la Generalitat. Una reunió en la qual es va parlar de futures inversions, infraestructures i actuacions de desenvolupament econòmic al Pallars Sobirà i en la qual el president va expressar la seva col·laboració i compromís amb aquest territori.

Per fer-ho possible, el Govern realitzarà, conjuntament amb cada territori, un diagnòstic compartit sobre les principals problemàtiques per treballar conjuntament i de forma bilateral les possibles solucions que els permetin créixer econòmicament, diversificar la seva economia local i millorar el nivell de vida i de l’ocupació. La selecció dels territoris es farà d’acord amb els principals indicadors d’activitat socioeconòmica i de competitivitat territorial, com llocs de treball, disponibilitat de sòl, renda o demografia empresarial. 

La Comissió, coordinada pel Departament de la Presidència, la integraran representants dels departaments d’Economia; Educació; Salut; Territori i Sostenibilitat; Cultura; Treball, Afers Socials i Família; Empresa i Coneixement; Polítiques Digitals i Administració Pública; i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i elaborarà un informe anual que serà emès al Govern. Es tracta de tots els departaments del Govern que, entre les seves funcions, tenen el desplegament de polítiques de desenvolupament territorial amb impacte socioeconòmic.

La titular del Departament de la Presidència serà qui presidirà aquesta Comissió, que tindrà dues vicepresidències. El plenari d’aquesta Comissió es reunirà com a mínim dues vegades l’any o cada vegada que ho proposi el seu president o presidenta. Es preveu que els treballs d’aquesta Comissió s’iniciïn durant la primera setmana del mes de juny.