Minguell i Ballabriga, els primers en declarar per revelació de secrets i tràfic d'influències a la Diputació

La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lleida ha començat aquest dilluns a prendre declaració als investigats

Marlen Minguell ha declarat aquest dilluns
Marlen Minguell ha declarat aquest dilluns | ACN
Redacció
06 de maig del 2019
Actualitzat a les 16:27h
La titular del jutjat d'instrucció 1 de Lleida ha començat aquest dilluns a prendre declaració als tres primers investigats pel "cas Boreas" per presumptes delictes de revelació de secrets i tràfic d'influències a la Diputació de Lleida.

Concretament, han declarat la cap d'Organització de la Diputació, Marlen Minguell; l'exdiputat de CiU, Francesc Xavier Ballabriga, i el director de Promeco, Joan Buchaca. En el cas s'investiga una vintena de persones, entre elles l'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, per presumptes delictes de corrupció i enriquiment personal. La jutgessa va qualificar la causa de "complexa" i la va dividir en sis parts, la principal relacionada amb adjudicacions d'obra pública.

Les declaracions d'avui estan relacionades amb una de les cinc parts secundàries, en què s'investiga si Minguell va fer gestions perquè l'explotació bovina que la seva família té a Balaguer obtingués una ajuda europea per un projecte de cinc milions d'euros.

Segons les investigacions, a partir d'una conversa telefònica intervinguda el 22 de juliol de 2016 entre Minguell i la seva neboda, els investigadors conclouen que Marlen Minguell, va fer "totes les gestions al seu abast per influir i posar en contacte familiars directes amb càrrecs electes i funcionaris de diverses administracions". Segons les mateixes investigacions, Minguell va demanar ajuda a l'exdiputat de CiU Francesc Xavier Ballabriga, que treballava en la redacció de propostes, a través d'una empresa externa.

Segons fonts properes al cas, en una altra conversa telefònica, Minguell i Ballabriga negociaven sobre quantitats relacionades amb subvencions que encara no s'havien adjudicat. També ha declarat com a investigat aquest dilluns el director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Joan Buchaca, perquè era l'encarregat de gestionar les subvencions. 

Tot i que no han volgut fer declaracions públiques als mitjans, Minguell ha assegurat que ella només va assessorar l'empresa familiar, com feien amb moltes altres empreses, "pel bé del territori" però ha negat qualsevol activitat delictiva. L'explotació bovina familiar no va rebre finalment la subvenció europea.