Xavier Novell: «Treballem menys perquè tinguin treball més persones»

El Bisbe de Solsona dedica la seva glossa setmanal a la manca de treball i en fa algunes reflexions i propostes

Xavier Novell, bisbe de Solsona
Xavier Novell, bisbe de Solsona | Ramon Estany
Redacció
05 de maig del 2019
Actualitzat a les 23:36h
El bisbe de Solsona, Xavier Novell, amb el dia del treball – de sant Josep Obrer – fresc, ens vol parlar del treball en la glossa setmanal d'aquest diumenge. Ho fa conscient que “la manca de treball o llurs condicions afeixuga moltes famílies i enfosqueix l’horitzó vital de molts joves”. Reconeix que “cada dia el treball està més mal remunerat, és més precari i, massa sovint, és “en negre””.

Afirma que “molts auguren un futur molt complicat per al treball, ja que la revolució informàtica i robòtica ha inaugurat una nova època d’acomiadaments i d’atur, que afectarà sobretot les persones que fan les feines més senzilles i menys qualificades” i que “tristament, el mòbil de l’economia continua essent l’afany de diner i no el bé de les persones”. D’entre les moltes iniciatives per a lluitar contra aquesta dinàmica laboral deshumanitzadora n’hi ha una que vol recordar i proposar: “la reducció de la jornada laboral”.

Es pregunta si “és tan impensable que treballem menys perquè tinguin treball més persones” i recorda que “a França es va dur a terme fa molts anys i llur experiència ens mostra que és possible”. Recomana posar-nos al cap que “podem viure millor consumint menys, viatjant menys, separant-nos menys, menjant menys, convivint més, visitant-nos més, ajudant-nos més, compartint més, pregant més” i que “si podem, no esperem als canvis legislatius! Pensem ja què podria fer jo per treballar menys i així donar una oportunitat laboral a una altra persona”.

Finalment, diu que “si està al nostre abast fem un canvi, treballem menys, consumim menys i dediquem més temps als que estimem i ens troben a faltar”.


Glossa
Treball?

Sortint d'unes eleccions i de camí cap a unes altres, amb el dia del treball -de sant Josep Obrer - fresc, us vull parlar del treball. Ho faig conscient que la manca de treball o llurs condicions afeixuga moltes famílies i enfosqueix l'horitzó vital de molts joves. Diuen que estem sortint de la darrera crisi econòmica, però tothom reconeix que cada dia el treball està més mal remunerat, és més precari i, massa sovint, és "en negre".

Molts auguren un futur molt complicat per al treball ja que la revolució informàtica i robòtica ha inaugurat una nova època d'acomiadaments i d'atur, que afectarà sobretot les persones que fan les feines més senzilles i menys qualificades. Tristament, el mòbil de l'economia continua essent l'afany de diner i no el bé d eles persones. No només dels grans capitalistes sinó de qualsevol emprenedor que gairebé sempre persegueix abans enriquir-se que no pas donar oportunitats a d'altres perquè puguin viure dignament.

D'entre les moltes iniciatives per a lluitar contra aquesta dinàmica laboral i deshumanitzadora n'hi ha una que, fent memòria de la vida laboral i familiar de la Sagrada Família de Natzaret, vull recordar i proposar: la reducció de la jornada laboral. És tan impensable que treballem menys perquè tinguin treball més persones? No ho agrairan els pares ja gran que després d'haver mig criat els néts ara viuen tristos sense que els fills els puguin cuidar? No hoi agrairan els fills que tips d'extraescolars el que volen és estar a casa amb els seus pares jugant? A França es va dur a terme fa molts anys i llur experiència ens mostra que és possible. És veritat que amb sous com els actuals pot semblar una burla parlar de treballar menys hores sobretot si continuem pensant que més temps lliure és més consum. Posem-nos al cap que podem viure millor consumint menys, viatjant menys, convivint més, visitant-nos més, ajudant-nos més, compartint més, pregant més.

Si podem, no esperem als canvis legislatius! Pensem ja què podria fer jo per treballar menys i així donar una oportunitat laboral a una altra persona. Qui agrairia que jo treballés menys?

I si està al nostre abast fem un canvi, treballem menys, consumim menys i dediquem més temps als que estimem i ens troben a faltar.

Xavier Novell, bisbe de Solsona